Foto: Kremlin
Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs uzdeva ģenerālprokuroram Jurijam Čaikam pārbaudīt valsts tēriņus Krievijas globālās navigācijas sistēmas "Glonass" izveidei, kuru pabeigšanu svētdien atlika uz nenoteikto laiku pēc trīs sistēmas pavadoņu neveiksmīga starta un iekrišanas Klusajā okeānā.

Medvedevs svētdien pieprasīja Ģenerālprokuratūrai pārbaudīt trīs pavadoņu zaudēšanu un ziņot par personām, kas par to atbildīgas, ziņo "Ria Novosti", atsaucoties uz prezidenta preses sekretāri Nataliju Timakovu.

Ja trīs pavadoņi svētdien izietu orbītā, Krievija pabeigtu savas globālās navigācijas sistēmas izveidi un šīs sistēmas signālu varētu uztvert visā pasaulē. Taču nesējraķete novirzījās no kursa par astoņiem grādiem un bloks ar trīs pavadoņiem iegāzies okeānā.

Jau ziņots, ka svētdien no Baikonūras kosmodroma startēja raķešu nesējs "Protons P" ar trīs pavadoņiem "Glonass-M", taču pēc atdalīšanas no nesēja pavadoņi pēc pašreizējās informācijas nokrita Klusajā okeānā netālu no Havaju salām.

Krievijas Aizsardzības ministrija vietējiem medijiem paziņojusi, ka šo pavadoņu neveiksme neietekmēs jau palaisto pavadoņu darbību, tiesa kļūmes dēļ uz nenoteiktu laiku atlikta Krievijas kosmosa navigācijas sistēmas izveides pabeigšana.

Krievijas globālo navigācijas sistēmu "Glonass" valdība nolēma izveidot vēl 1993.gadā kā analogu ASV sistēmai GPS.

Globālā navigācijas sistēma ļauj ar pavadoņu palīdzību noteikt dažādu objektu atrašanās vietu uz zemes, ūdeņos un gaisā, kā arī šo objektu kustības ātrumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!