Foto: EPA/LETA

69 gadu vecumā miris Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs, pirmdien ziņoja Ziemeļkorejas valsts mediji.

Oficiālā Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA) vēsta, ka Kims miris sestdien, kad bija devies vizītē pa valsti un atradies vilcienā. Viņa nāves cēlonis bija "smags miokarda infarkts un sirdslēkme", un svētdien tika izdarīta līķa sekcija.

KCNA ziņoja, ka Kims "miris no lielas garīgas un fiziskas piepūles", un aicināja tautu sekot viņa jaunākajam dēlam un amata mantiniekam Kimam Čenunam, kurš ir aptuveni 28 gadus vecs. Kims Čenuns 2010.gada septembrī tika izraudzīts par nākamo valsts vadītāju, lai gan viņam ir mazs atbalsts armijā un nav nekādas militāras pieredzes.


"Visiem partijas biedriem, militārpersonām un sabiedrībai ir uzticami jāseko biedra Kima Čenuna vadībai, jāaizstāv un tālāk jānostiprina partijas, armijas un sabiedrības vienotā fronte," vēstīja KCNA.

Ziemeļkorejā ir izsludinātas valsts sēras no 17. līdz 29.decembrim.

Kima Džongila bēres notiks 28.decembrī Phenjanā, un bēru komiteju vada Kims Čenuns, ziņoja KCNA. Uz bērēm netiks uzaicinātas ārvalstu delegācijas.

KCNA, citējot bēru komitejas paziņojumu, vēstīja, ka sērotāji varēs atvadīties no Kima Čenira no 20. līdz 27.decembrim Kumsusanas pilī, kur arī ir izlikts apskatei iebalzamētais viņa tēva Kima Irsena līķis. Pēc bērēm notiks vēl viens sēru pasākums 29.decembrī, kad no rīta tiks raidītas šaujamieroču zalves, visi vilcieni un kuģi signalizēs ar signāltaurēm, un tiks ievērots triju minūšu klusuma brīdis.

Dienvidkorejā pēc ziņas par Kima nāvi tika sasaukta Nacionālās drošības padomes sanāksme un bruņotajos spēkos tika noteikta trauksmes gatavība, vēstīja Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap". Dienvidkorejas prezidents Lī Mjungbaks atcēla savus plānotos pasākumus. Dienvidkorejas bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja, ka kopā ar valstī dislocētajiem ASV spēkiem pastiprinājis novērošanu uz valsts robežas.

Abas Korejas pussalas valstis joprojām oficiāli atrodas kara stāvoklī, jo Korejas karš 1953.gadā beidzās tikai ar pamieru, nevis miera līgumu.

Kims Čenirs 2008.gada augustā pārcieta trieku, pēc kuras viņam bija traucētas kreisās rokas un kreisās kājas kustības.

Kims Čenirs kļuva par valsts vadītāju 1994.gadā pēc sava tēva - Ziemeļkorejas komunistu režīma dibinātāja un pirmā vadītāja Kima Irsena nāves. No deviņdesmito gadu vidus līdz deviņdesmito gadu beigām valsti piemeklēja nelabvēlīgu laikapstākļu izraisīts bads, kurā nomira simtiem tūkstoši cilvēku, tomēr Kims Čenirs turpināja kodolieroču izstrādes programmu un tās ietvaros tika veikti kodolizmēģinājumi 2006.gada oktobrī un 2009.gada maijā. Ziemeļkoreja 2009.gada aprīlī izstājās no sešu valstu sarunām par tās kodolatbruņošanos.

Kims Čenirs un Kims Čenuns 2010.gada novembrī apmeklēja artilērijas bāzi dažas stundas pirms tam, kad no tās tika apšaudīta Dienvidkorejai piederošā Jonpjongas sala, nogalinot četrus Dienvidkorejas pilsoņus. ASV uzskata šo Ziemeļkorejas artilērijas uzbrukumu par saistītu ar gaidāmo Ziemeļkorejas vadības maiņu, un daudzi eksperti ir izteikušies, ka šī apšaude tikusi īstenota, lai uzspodrinātu mazpazīstamā un nepieredzējušā Kima Čenuna tēlu.

Kims Čenuns 2010.gada oktobrī, stāvot tribīnē līdzās tēvam, noskatījās grandiozu militāro parādi Phenjanā. Tā bija pirmā militārā parāde, kas tika demonstrēta tiešraidē Ziemeļkorejas televīzijā, un pirmā reize, kad valsts iedzīvotājiem bija iespēja redzēt nākamo līderi televīzijā.

Kima Čenuna vārds pirmoreiz tika minēts Ziemeļkorejas plašsaziņas līdzekļos 2010.gada 28.septembrī, kad tie vēstīja par viņa paaugstināšanu ģenerāļa pakāpē.

2010.gada 29.septembrī valsts mediji ziņoja, ka Kimam Čenunam ir piešķirti augsti amati valdošajā Korejas Strādnieku partijā, apstiprinot viņa kā valsts vadītāja amata mantinieka statusu. Kims Čenuns tika iecelts par vienu no abiem Korejas Strādnieku partijas centrālās militārās komisijas priekšsēdētāja vietniekiem un par partijas centrālkomitejas locekli.

2010.gada 30.septembrī Ziemeļkorejas mediji pirmoreiz publicēja varas mantinieka fotoattēlu, kurā viņš redzams nevis bērnībā, bet pieaudzis.

Kims Čenuns ir jaunākais no Kima Čenira trīs dēliem. Tiek uzskatīts, ka viņš ar svešu vārdu ir mācījies privātskolā Šveicē. Pēc atgriešanās Phenjanā viņš mācījies Kima Irsena Militārajā universitātē un 2007.gadā to beidzis.

Politikas analītiķi uzskata, ka Kimu Čenunu politiski atbalstīs un viņa aizbildņu lomu pildīs Kima Čenira vienīgā māsa Kima Kjonghuja un viņas vīrs Džangs Songteks. Kima Čenuna māte bija Kima Čenira trešā sieva Ko Jonghi, kas 2004.gadā mirusi ar krūts vēzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!