Foto: Reuters/Scanpix

Korupcijā un līdzdalībā apmēram 840 demonstrantu nogalināšanā, uz kuriem varas iestādes atklāja uguni, mēģinot apspiest tautas sacelšanos, apsūdzētajam gāztajam Ēģiptes prezidentam Hosnī Mubarakam sestdien tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu.

Tiesnesis Ahmeds Refaats, nolasot spriedumu, paziņoja, ka 84 gadus vecais Mubaraks ir vainīgs līdzdalībā protestētāju, kas iebilda pret viņa gandrīz 30 gadus ilgo valdīšanu Ēģiptē, nogalināšanā, tomēr viņu attaisnoja apsūdzībās par korupciju.

Par līdzdalību protestētāju nogalināšanā vainīgs tika atzīts arī bijušais Mubaraka režīma iekšlietu ministrs Habibs al Adli, kam tiesa arī piesprieda mūža ieslodzījumu.

Savukārt korupcijā apsūdzētajiem Mubaraka dēliem Alaam un Gamalam tika atceltas viņiem izvirzītās apsūdzības, jo ir iestājies noilgums. Tomēr šonedēļ Ēģiptes prokuratūra paziņoja, ka krimināltiesai ir nodota lieta pret Alaa, Gamalu un vēl septiņām personām apsūdzībās par biržu un centrālās bankas noteikumu pārkāpšanu, lai gūtu peļņu caur darījumiem ar biržā kotētās "Al-Watany Bank" akcijām. Analītiķi norāda, ka tas tika darīts, jo bija gaidāms, ka tiesa gāztā prezidenta dēlus attaisnos.

Attaisnoti tika arī seši bijušie drošības dienesta priekšnieki, jo tiesa ir pārliecināta, ka viņi vien izpildīja augstāk stāvošo pavēles, nevis paši deva rīkojumus uzbrukt protestētājiem.

Prokurors 5.janvārī tiesā pieprasīja nāvessodu pakarot Mubarakam un pārējiem apsūdzētajiem, tostarp bijušajam iekšlietu ministram Habibam al Adli.

Pēc sprieduma nolasīšanas tiesas zālē izcēlās nekārtības, tādēļ tiesnesies pasludināja pārtraukumu sēdē. Pie policijas akadēmijas ēkas Kairas nomalē, kur notika sēde, policija izmantoja dūmu granātas, lai savaldītu pūli, no kura pārsvarā skanēja sajūsmas pilni saucieni un ovācijas.

Kairas ielās pulcējās tūkstošiem cilvēku, kas noskatījās sprieduma nolasīšanu televīzijā, jo tā tika pārraidīta tiešraidē.

Uz visām tiesas sēdēm prāvā, kas sākās pērn 3.augustā, Mubaraks tika nogādāts uz nestuvēm, kur viņš pavadīja visu sēžu laiku. Tiek vēstīts, ka viņam ir sirds problēmas, tomēr Veselības ministrija ir noraisījusi Mubaraka advokāta apgalvojumus, ka viņam ir vēzis.

Arī spriedumu Mubaraks, kam uz acīm bija tumšas saulesbrilles, noklausījās guļot uz nestuvēm, neizrādot nekādas emocijas. Savukārt Mubaraka dēli izskatījas noguruši, ar tumšiem lokiem zem acīm, noklausoties spriedumu viņi bija tuvu asarām.

Tiesnesis uzsvēra, ka tiesa ir taisnīga un Mubaraks savu gandrīz 30 valdīšanas gadu laikā Ēģiptes tautai radīja lielas ciešanas, tomēr kritiķi norāda, ka izmeklēšana bija sasteigta un pavirša.

Mubaraks pērn 11.februārī atkāpās no Ēģiptes prezidenta amata pēc 18 dienu ilgiem masu nemieriem, kuru dalībnieki pieprasīja valdošā režīma maiņu.

Mubaraks ir pirmais no tā sauktā arābu pavasara laikā gāztajiem valstu līderiem, kas stājies tiesas priekšā. Aizmuguriski tiesāts gāztais Tunisijas prezidents Zinelabidins ben Ali, kuram piespriesti jau vairāki cietumsodi. Ben Ali pašlaik dzīvo Saūda Arābijā. Savukārt vienošanās par Jemenas prezidenta Ali Abdallāha Saleha atkāpšanos paredz viņam tiesisko imunitāti.

Spriedums Mubaraka lietā tika nolasīts divas nedēļas pirms Ēģiptes prezidenta vēlēšanu otrās kārtas, kas, kā gaidāms, notiks 16.un 17.jūnijā. Par Ēģiptes prezidenta amatu pirmajās vēlēšanās pēc Mubaraka režīma gāšanas sacentīsies islāmiskās Brīvības un taisnības partijas priekšsēdētājs Mohameds Morsi un ekspremjers atvaļinātais gaisa spēku maršals Ahmeds Šafiks.

Otrās kārtas rezultātus paredzēts paziņot 21.jūnijā.

Jaunievēlētajam prezidentam nodos varu bruņoto spēku Augstākā padome, kas pārņēma varu Ēģiptē pagājušā gada februārī, kad tautas masu protestos tika gāzts autoritārais Mubaraks. Jaunais parlaments sāka darbu šā gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!