Foto: Scanpix

Notiesātais gāztais Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks pēc tiesas sprieduma, kas paredz viņam mūža ieslodzījumu, noklausīšanās sestdien tika nogādāts Toras cietuma slimnīcā Kairas dienvidos, savukārt viņa advokāts paziņoja, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

84 gadus vecais Mubaraks Toras cietumā, kur kopš pagājušā gada aprīļa jau ir ieslodzīti viņa dēli Gamals un Alaa un vairākas viņa bijušā režīma amatpersonas, tika nogādāts ar helikopteru no tiesas zāles, liecina vietējo televīzijas kanālu sniegtā informācija.

Tomēr, kā aģentūrai AFP atklāja drošības dienesta amatpersonas, Mubaraks pēc helikoptera nolaišanās cietuma teritorijā raudāja un atteicās no tā izkāpt.

"Viņš raudāja un teica, ka nekāps ārā no helikoptera. Drošības dienestu amatpersonas kādu brīdi mēģināja viņu pārliecināt izkāpt," stāstīja amatpersona. "Tagad esam viņu pārliecinājuši un viņš drīz ieies cietumā," atklāja amatpersona.

Rīkojumu par Mubaraka nogādāšanu cietumā deva Ēģiptes Ģenerālprokuratūra.

Savukārt Mubaraka advokātu komandas vadītājs Jasers Bahrs žurnālistiem paziņoja, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

"Mēs iesniegsim apelāciju. Spriedumā no visām pusēm ir milzumdaudz juridisku trūkumu," viņš skaidroja.

"Mēs uzvarēsim par vienu miljonu procentiem," ļoti pārliecināts par uzvaru apelāciju tiesā bija advokāts.

Toras cietuma amatpersonas jau iepriekš paziņoja, ka gatavo cietuma slimnīcu Mubaraka uzņemšanai.

Jau vēstīts, ka sestdien Mubaraks tika atzīts par vainīgu līdzdalībā apmēram 840 demonstrantu nogalināšanā, uz kuriem varas iestādes atklāja uguni, pērn mēģinot apspiest tautas sacelšanos, tomēr viņu attaisnoja apsūdzībās par korupciju.

Par līdzdalību protestētāju nogalināšanā vainīgs tika atzīts arī bijušais Mubaraka režīma iekšlietu ministrs Habibs al Adli, kam tiesa arī piesprieda mūža ieslodzījumu.

Savukārt korupcijā apsūdzētajiem Mubaraka dēliem Alaam un Gamalam tika atceltas viņiem izvirzītās apsūdzības, jo ir iestājies noilgums. Tomēr šonedēļ Ēģiptes prokuratūra paziņoja, ka krimināltiesai ir nodota lieta pret Alaa, Gamalu un vēl septiņām personām apsūdzībās par biržu un centrālās bankas noteikumu pārkāpšanu, lai gūtu peļņu caur darījumiem ar biržā kotētās "Al-Watany Bank" akcijām. Analītiķi norāda, ka tas tika darīts, jo bija gaidāms, ka tiesa gāztā prezidenta dēlus attaisnos.

Attaisnoti tika arī seši bijušie drošības dienesta priekšnieki, jo tiesa ir pārliecināta, ka viņi vien izpildīja augstāk stāvošo pavēles, nevis paši deva rīkojumus uzbrukt protestētājiem.

Prokurors 5.janvārī tiesā pieprasīja nāvessodu pakarot Mubarakam un pārējiem apsūdzētajiem, tostarp bijušajam iekšlietu ministram Habibam al Adli.

Mubaraks, kas Ēģiptē pie varas bija kopš 1981.gada oktobra, pērn 11.februārī atkāpās no Ēģiptes prezidenta amata pēc 18 dienu ilgiem masu nemieriem, kuru dalībnieki pieprasīja valdošā režīma maiņu.

Mubaraks ir pirmais no tā sauktā arābu pavasara laikā gāztajiem valstu līderiem, kas stājies tiesas priekšā. Aizmuguriski tiesāts gāztais Tunisijas prezidents Zinelabidins ben Ali, kuram piespriesti jau vairāki cietumsodi. Ben Ali pašlaik dzīvo Saūda Arābijā. Savukārt vienošanās par Jemenas prezidenta Ali Abdallāha Saleha atkāpšanos paredz viņam tiesisko imunitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!