Foto: AP/Scanpix

Līdz ar jaunā Urugvajas prezidenta stāšanos amatā 1. martā savas pilnvaras nolicis par "nabadzīgāko prezidentu pasaulē" dēvētais Hosē Alberto Muhika Kordano. Tautā saukts par Pepi Muhiku, viņš neoficiāli tika uzskatīts arī par visu laiku mīlētāko kādas valsts vadītāju.

Savu popularitāti Muhika iemantoja vēl pirms stāšanās amatā 2010. gadā. Viņš agrāk ieņēma Urugvajas lauksaimniecības un zvejniecības ministra krēslu, ne brīdi nepametot arī savu nelielo lauku saimniecību. Pat pēc prezidenta posteņa ieņemšanas viņš palika dzīvot necilajā mājiņā un visur devās ar savu gandrīz 30 gadus veco gaišzilo "Volkswagen Beetle".

Pepe Muhika vienkāršību saglabāja arī savā ārienē - uz oficiālām pieņemšanām viņš bieži vien ieradās ģērbies sandalēs un šortos, kā arī ikdienišķos kreklos, bet dažkārt viņš kompānijā līdzi bija paņēmis arī savu trīskājaino sunīti.

Nebūdams bagāts, 79 gadus vecais prezidents norādīja, ka, dzīvojot laukos, spēj iztikt ar mazumiņu un lielāko daļu algas atdeva labdarības projektiem.

Lai gan viņa palikšanai amatā esot vairāk nekā 65% liels tautas atbalsts, konstitūcija Urugvajā prezidentam neļauj kandidēt divus termiņus pēc kārtas. Viņa vietā amatā stājies Tabare Vaskēzs, kurš šo amatu ieņēma arī no 2000. līdz 2005. gadam.

Muhika cer, ka pēctecis spēs paveikt daudz vairāk par viņu un atgādina, ka Vaskēzs iepriekš "iezīmēja Urugvaju pasaules kartē", liellopu audzētāju valsti pārvēršot par spēcīgu enerģijas eksportētāju.

3,4 miljonu apdzīvotās Urugvajas ekonomika kopš 2005. gada augusi vidēji par 5,7% ikgadēji. Savukārt tās ārējais parāds šo gadu laikā sarucis par vairāk nekā trešdaļu. "Pirms desmit gadiem 39% urugvajiešu dzīvoja zem iztikas minimuma, bet šobrīd šis skaitlis ir 11%, bet ārkārtīgā nabadzībā dzīvojošo skaits sarucis no 5% uz 0,5%," pērn "Guardian" atklāja Muhika.

Būdams viens no radikālākajiem Latīņamerikas līderiem, viņš legalizēja abortu veikšanu un viendzimuma laulības, kā arī marihuānas lietošanu, to pamatojot ar to, ka narkotiku kontrabanda ir bīstamāka par pašu lietošanu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!