Foto: AFP/Scanpix

NATO misija Afganistānā radīja "lielas ciešanas," nesniedzot nekādu ieguvumu, ar šādu paziņojumu pirmdien nāca klajā Afganistānas prezidents Hamids Karzai.

Vienlaikus Karzai intervijā britu raidsabiedrībai BBC pieļāva, ka Kabula varētu arī neparakstīt vienošanos ar ASV.

"Attiecībā uz drošību visa NATO misija Afganistānai radīja lielas ciešanas, tika zaudēts daudz dzīvību, un ieguvuma nav nekāda, jo valsts nav droša," norādīja Afganistānas prezidents. "Mēs vēlējāmies pilnīgu drošību un skaidru karu pret terorismu".

Karzai arī atklāja, ka viņam līdz 2005.gadam bijušas "ļoti labas attiecības" ar toreizējo ASV prezidentu Džordžu Bušu. Taču, pieaugot afgāņu civiliedzīvotāju upuru skaitam, tās sākušas pasliktināties.

Tikmēr attiecībā uz līgumu, kuru Vašingtona vēlas parakstīt ar Kabulu un kurā plānots vienoties par abu valstu attiecībām pēc NATO misijas noslēguma 2014.gadā, Karzai atzina, ka cerības šādu līgumu parakstīt tuvākajā laikā nav lielas.

"Ja tas mums nederēs un tas nederēs viņiem, tad dabīgi mēs dosimies katrs savu ceļu," skaidroja Karzai. "Ja šis līgums nepiedāvās Afganistānai mieru un drošību, tad afgāņi to nevēlas."

Vašingtona paudusi cerību, ka vienošanos ar Kabulu izdosies parakstīt vēl pirms Afganistānas prezidenta vēlēšanām, kuras saskaņā ar pašreizējo plānu notiks 5.aprīlī.

Kopš starptautisko spēku misijas sākuma 2001.gadā Afganistānā nogalināti desmitiem tūkstoši mierīgo iedzīvotāju.

Laikā, kad NATO karavīri pakāpeniski pārtrauc kaujas operācijas un atbildību pārņem afgāņu drošības spēki, vardarbība Afganistānā ir pieaugusi.

Šā gada pirmajā pusē nogalināti vairāk nekā 1000 mierīgie iedzīvotāji, bet vēl aptuveni 2000 ievainoti, liecina ANO dati. Ievainoto un bojāgājušo civiliedzīvotāju skaits, salīdzinot ar šo pašu laika posmu pērn, Afganistānā pieaudzis par 23%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!