Foto: AP/Scanpix

Spēcīgi tornado svētdien plosījušies ASV ziemeļu centrālās daļas štatos, atstājot aiz sevis sagrautas mājas, apgāztas automašīnas un nogalinātus cilvēkus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vismaz seši cilvēki gājuši bojā Ilinoisā, bet vēl vairāki simti varētu būt ievainoti. Pastāv bažas, ka daudzi ir palikuši iesprostoti sagrauto māju pagrabos.

Vēja ātrums sasniedzis 111 kilometrus stundā, cilvēki ziņo par tenisa bumbiņas lieluma krusas graudiem. Ciklons, kas līdz ar sevi nes bīstamos virpuļus, turpina virzīties uz austrumiem.

Ārkārtas dienesti saņēmuši vismaz 80 ziņas par novērotiem virpuļviesuļiem. To patiesais skaits varētu būt 30 - 40. norāda meteorologi, jo par daudziem ir ziņots vairākkārt.

"Visa apkaime ir zudusi. No manas mājas ir palicis pāri tikai kamīna mūris," aģentūrai AP stāsta Ilinoisas štata Piorijas piepilsētas Vašingtonas iemītnieks Maikls Perdans, kurš stāsta, ka viss rajons nopostīts dažu sekunžu laikā.

Amatpersonas situāciju raksturo kā "bīstamu un nestabilu". Mikrorajonā fiksēti marodierisma gadījumi, tāpēc diennakts tumšajā laikā noteikta komandantstunda.

Mičiganā, Indiānā un Kentuki desmitiem tūkstoši iedzīvotāju palikuši bez elektrības, Čikāgā no stadiona evakuēti amerikāņu futbola fani, kad pilsētas nomalēs parādījās virpuļviesuļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!