Foto: Reuters/Scanpix

Radioaktīvā joda-131 saturs ūdenī, kas ieplūst okeānā no avarējušās Japānas atomelektrostacijas (AES) "Fukušima – 1", 7,5 miljonus reizes pārsniedz normu, vēsta ārvalstu masu mediji.

Par šādām analīžu rezultātiem paziņojis stacijas operators "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO), ziņo BBC. Pēc analīžu rezultātiem radioaktīvā joda – 131 saturs ir 300 000 bekereli vienā ūdens kubikcentimetrā. Pašlaik ūdens noplūde turpinās.

Jau ziņots, ka Japānā pēc zemestrīces un cunami viļņa avarējušās Fukušimas 1.atomelektrostacijas operators TEPCO plāno izliet jūrā aptuveni 11 500 tonnas radioaktīvā ūdens, kas izsūknēts no bojātajiem reaktoriem.


Iepriekš avārijas seku likvidētāji mēģināja aizvērt plaisu otrā reaktora cementa pamatos, iesūknējot tajā absorbējošu polimēru, kas sajaukts ar skaidām un sasmalcinātu papīru. Tomēr pasākumi nedeva cerēto rezultātu.

Tagad TEPCO plāno reaktora apkārtni apstrādāt ar īpašām ķimikālijām, kas neļaus izplūstošajam radioaktīvajam ūdenim iesūkties augsnē.

Japānā 11.martā notikušajā 9,0 ballu zemestrīcē un tās izraisītajā cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1" reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!