Foto: Reuters/Scanpix

Vismaz 300 tonnu reaktoru dzesēšanai izmantota augsti radioaktīva ūdens noplūde pirmdien atklāta no 2011. gada zemestrīcē un cunami cietušās Fukušimas AES Japānā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ūdens noplūdis zemē no tā uzglabāšanas cisternas, teikts atomelektrostacijas operatorkompānijas "Tokyo Electric Power Company"  (TEPCO) paziņojumā.

Amatpersonas šo negadījumu novērtējušas kā pirmā līmeņa incidentu, kas ir zemākais kodolnegadījumu vērtējums pēc starptautiskās skalas. Tomēr šī ir pirmā reize kopš 2011. gada zemestrīces, kad Japānā izsludināts kodolincidents.

Noplūdušais ūdens izstaro 100 milizīvertu starojumu stundā, kas pārsniedz maksimālo ikgadējo devu, ko drīkst saņemt kodolindustrijas darbinieks Japānā.

TEPCO ir uzdots novērst noplūdi un noņemt piesārņoto augsnes slāni. Ārpus AES teritorijas nozīmīgas radiācijas līmeņa izmaiņas līdz šim nav novērotas, norāda amatpersonas.

Fukušimas AES kopš cunami, kas bojāja tās dzesēšanas sistēmas, izraisot reaktoru kušanu, regulāri piedzīvo dažādus incidentus un ūdens noplūdes no dzesēšanas sistēmas. Pilnīgai avārijas seku likvidēšanai būs nepieciešami daudzi gadi.

2011. gada zemestrīcē un cunami gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Japānu uzreiz pēc postošā cunami un divus gadus vēlāk fotogrāfijās var apskatīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!