Foto: AP/Scanpix
Četras dienas ilgusī operācija pret teroristiem, kas Kenijas galvaspilsētā Nairobi bija ieņēmuši iepirkšanās centru, ir beigusies, otrdien pavēstīja Kenijas prezidents Uhuru Kenjata.

Armijas karavīri nošāvuši piecus uzbrucējus, bet 11 aizdomās turamie ir apcietināti, uzrunā televīzijā vēršoties pie tautas, sacīja prezidents.

Kenija "uzbrucējus ir apkaunojusi un sakāvusi", bet "zaudējumi ir neaptverami," atzina Kenjata, apstiprinot ziņas, ka incidentā dzīvību zaudējis 61 civilists un seši karavīri.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmies Somālijas islāmistu kaujinieku grupējums "Shebab".

Sākot ar trešdienu, Kenijā izsludinātas trīs dienu nacionālās sēras.

Zem ēkas sabrukušās daļas drupām joprojām atrodas vairāki līķi, un tos vēl nāksies izcelt laukā, sacīja Kenjata.

62 cilvēki atrodas slimnīcā. Vēl vairāki citi pēc pārciestā šoka saņem aprūpi un speciālistu palīdzību.

"Es apsolu, ka par šo neprātīgo postu, nāvi, sāpēm, zaudējumiem un ciešanām, ko mēs esam pieredzējuši kā nācijas ģimene, pilnā mērā tiks saukti pie atbildības," solīja prezidents. "Šie gļēvuļi saņems pēc taisnības, tāpat kā viņu līdzgaitnieki un patroni, lai arī kur viņi būtu."

Tiesu medicīnas eksperti veiks nogalināto uzbrucēju līķu izpēti, lai noskaidrotu, vai teroristu vidū ir bijuši briti un amerikāņi , sacīja prezidents.

"Atbilstoši izlūkdienestu ziņām uzbrukumā varētu būt iesaistīta britu sieviete un divi vai trīs amerikāņi," norādīja Kenjata.

"Mēs patlaban nevaram apstiprināt detaļas, bet eksperti strādā pie tā, lai noskaidrotu teroristu pilsonību."

Medijos iepriekš bija parādījušās ziņas, ka uzbrucēju vidū bijusi arī meklēšanā izsludinātā britu ekstrēmiste Samanta Lūtveita, kas ir pārgājusi islāmā un pazīstama arī kā Baltā atraitne.

Lūtveita ir britu karavīra meita. Viņas vīrs Džermens Lindsijs 2005.gada 7.jūlijā uzspridzinājās Londonas metro, nogalinot 26 cilvēkus.

Lūtveita Kenijā ir izsludināta meklēšanā un ir apsūdzēta par sakariem ar "Shebab".

"Shebab" kaujinieki sestdien ap dienas vidu iebruka cilvēku pārpilnajā Nairobi lielveikalā "Westgate", uzbrukumā lietā liekot granātas un automātus.

Islāmistu kaujinieku grupējums otrdien brīdināja, ka tas Kenijā sarīkos jaunus uzbrukumus, ja Kenija nekavējoties neizvāks no Somālijas savu karaspēku.

"Ja tas nenotiks, tā ir tikai garša no tā, ko mēs darīsim. Jums ir jāgatavojas melnām dienām," ekstrēmistu izplatītajā audiovēstījumā apliecināja "Shebab" preses pārstāvis Ali Mohamuds Rage.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!