Foto: EPA/LETA
Trešdienas vakarā Kirgizstānā opozīcija pārņēma varu valstī, valdība demisionēja, bet prezidents, iespējams, pameta republiku. Kopumā nemieros gāja bojā 40 cilvēki, vēl 400 cilvēki ievainoti, ziņo ārvalstu masu mediji.

Foto galerija

Trešdienas vakarā izveidota "tautas uzticības valdība", kuru vada bijusī ārlietu ministre un opozīcijas sociāldemokrātiskās partijas līdere Roza Otunbajeva. Viņa aģentūrai "Interfax" paziņoja, ka opozīcija kontrolē situāciju valstī, bet republikas prezidents Kurmanbeks Bakijevs, pēc viņas teiktā, "atrodas nezin kur".

Viņa skaidroja, ka pagaidām opozīcija neviedos jaunu Ministru kabinetu. "Tautas uzticības valdības" locekļi savā starpā sadalīja "galvenos darbības virzienus" un risinās svarīgākos jautājumus.

Tikmēr citi mediji ziņo, ka prezidenta lidmašīna trešdienas vakarā no Manasas lidostas devās nezināmā virzienā. Precīzi nav zināms, vai prezidents pameta valsti, jo prezidenta apsardze pielaida pie lidmašīnas sagatavošanas minimālo apkalpes pārstāvju skaitu un pasažierus paturēja slepenībā.

Savukārt republikas premjers Danijars Usenovs iesniedzis demisijas rakstu, un opozīcija izveidoja pagaidu "tautas uzticības vadību".

Veselības ministrija apliecina, ka nemieros gāja bojā 40 cilvēki, bet cieta vairāk nekā 400 cilvēku.

Jau ziņots, ka, Kirgizstānas opozīcijai turpinot nemierus un pieprasot pašreizējās varas pārstāvju atkāpšanos, trešdienas vakarā ieņemta prezidenta Kurmanbeka Bakijeva ģimenes rezidence - mājas ir marodieru izlaupītas un aizdedzinātas. Arī parlamenta ēka izlaupīta.

Masu nekārtības valstī izcēlās otrdien Talasā, kad vairāk nekā tūkstotis Kirgizstānas opozīcijas atbalstītāju izlauzās cauri policijas kordonam un ieņēma vietējās administrācijas ēku. Protesti izcēlušies, pieaugot spriedzei starp opozīciju un prezidenta Kurmanbeka Bakijeva valdību. Opozicionāri kritizē valdību, ka tā slēgusi neatkarīgos medijus un sekmē korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!