Foto: Reuters/Scanpix
"Norvēģu šāvējs" Anderss Bērings - Breiviks, kura sarīkotajos terora aktos gāja bojā vairāk nekā 70 cilvēku, nepiekrīt psihiatriskās ekspertīzes slēdzienam, ar kuru viņš atzīts par nepieskaitāmu, sestdien ziņo ārvalstu masu mediji, atsaucoties uz Breivika advokātu Udu Ivaru Grenu.

"Mēs iepazināmies ar psihologu ziņojumu. Tas satur faktoloģiskas kļūdas, melus un no konteksta izrautus izteikumus," žurnālistiem paziņoja advokāts.

Otrdien kļuva zināms Breivika psihiatriskās ekspertīzes slēdziens, saskaņā ar kuru viņu atzina par nepieskaitāmu nozieguma izdarīšanas brīdī. Eksperti secināja, ka "norvēģu šāvējs" slimo ar paranoiski – šizofrēnisku saslimšanu un viņam nepieciešama piespiedu ārstēšana.

"Viņš uzskata, ka šiem speciālistiem trūkst izpratnes par politiskām ideoloģijām. Viņaprāt, viņi atzinuši par dīvainiem tādus izteikumus, kas nemaz nav dīvaini. Un viņš nepiekrīt mediķu secinājumiem par slimību," sacīja Grens.

Jau vēstīts, ka Berings-Breiviks 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā nogalināti 69 cilvēki, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivika internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz no 2009.gada un tos realizējis vienatnē. Kā pamatojumu slaktiņam Bērings-Breiviks minēja naidu pret musulmaņiem un neapmierinātību ar Norvēģijas valdības īstenoto elastīgo imigrācijas politiku.

Lai gan Bērings-Breiviks atzinis, ka īstenojis uzbrukumus, savu vainu atzīt viņš atteicies, uzsverot, ka viņa rīcība bijusi "nežēlīga, taču nepieciešama".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!