Foto: Publicitātes foto
Pēc Austrijas lēmuma atbrīvot aizturēto Krievijas pilsoni Mihailu Golovatovu, kurš tiek turēts aizdomās par līdzdalību 1991.gada 13.janvāra notikumos pie Viļņas televīzijas torņa, Lietuva atsauc savu vēstnieku Vīnē, vēsta "Delfi.lt".

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite uzskata, ka Austrijas steidzīgi pieņemtais lēmums atbrīvot aizturēto Golovatovu ir politiski neattaisnota rīcība, kas kompromitē ES sadarbību tiesību jautājumos, paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrijas pārstāve un prezidentes padomniece Daiva Ulbinaite.

Grībuskaite arī uzdevusi ārlietu ministram informēt ES padomi par Austrijas rīcību.

Jau ziņots, ka Lietuvas Ģenerālprokuratūra vērtē ceturtdien aizturētā Golovatova atbrīvošanu kā Eiropas Savienības (ES) tiesisko aktu rupju pārkāpumu.

Lietuvas premjerministrs Andris Kubiļus sestdienas vakarā sacīja, ka Austrija ignorējusi Eiropas solidaritāti, atbrīvojot Golovatovu. ''Šajā gadījumā Austrija nav ņēmusi vērā Eiropas solidaritāti lietā, kas ir ļoti svarīga Lietuvai," sacīja Kubiļus.

Austrijas tiesībsargājošos iestāžu pārstāvji izskaidrojuši savas darbības ar informācijas trūkumu. Lietuvas prokurori, kurus pārsteigusi aizdomās turētā atbrīvošana, uzstāj, ka ir izpildījuši visas nepieciešamās formalitātes.

Austrijas likumdošana paredz aizturēšanu uz divām diennaktīm, tomēr Golovatovs, kura izdošanu mēģināja panākt Lietuva, bija aizturēts uz nepilnu diennakti un jau piektdienas vakarā atgriezās Maskavā. Lietuvai ir aizdomas, ka šajā lietā iejaukušies politiķi un Austrija neesot gribējusi strīdēties ar Krieviju.

1949.gadā dzimušais Mihails Golovatovs, kurš 1991.gada 13.janvāra Viļņas notikumu laikā komandēja specvienības "Alfa" grupu. Vēlāk 1991.-1992.gadā Golovatovs komandēja visu specvienību "Alfa". 1997.-2002.gadā Golovatovs bija Krievijas Federālā drošības dienesta padomnieku komitejas priekšnieka vietnieks. Viņš nodarbojies arī ar biznesu.

1991.gada 13.janvāra lietā figurē vairāk nekā 23 aizdomās turamie, to vidū vairākums ir Krievijas pilsoņi un divi -Baltkrievijas pilsoņi.

Pagājušajā gadā Lietuvas Ģenerālprokuratūra pārkvalificēja 23 personām izvirzītās apsūdzības 1991.gada 13.janvārī izdarītajos noziegumos par apsūdzībām kara noziegumos. Tādā veidā Ģenerālprokuratūra panākusi, ka uz apsūdzētajiem vairs neattiecas lietas noilgums. Lietuva arī izsludinājusi aizdomās turamo meklēšanu Eiropas Savienībā, un viņu aizturēšanai izdoti ES orderi.

1991.gada 13.janvārī padomju vara mēģināja gāzt Lietuvas valdību, kas 1990.gada 11.martā bija pasludinājusi Lietuvas neatkarību no Padomju Savienības. Mēģinājumā ieņemt televīzijas torni un Lietuvas radio un televīzijas ēku Viļņā tika nogalināti 14 un ievainoti vairāk nekā 1000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!