Foto: AFP/Scanpix
Palestīnas pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa administrācija līdz septembrim rīkos prezidenta un parlamenta vēlēšanas, sestdien paziņoja augsta Palestīnas amatpersona, bet Gazas joslā valdošais palestīniešu islāma grupējums HAMAS atsakās piedalīties Rietumu atbalstītā prezidenta izsludinātajās vēlēšanās.

"Palestīnas pašpārvalde izlēmusi rīkot prezidenta un parlamenta vēlēšanas līdz septembrim,"  Abasa padomnieks Jasers Abeds Rabo paziņoja žurnālistiem. "Tādēļ visām pusēm būtu jāatrisina savas nesaskaņas," viņš teica, norādot uz Gazas joslā valdošo HAMAS.

Drīz pēc tam HAMAS paziņoja, ka neatbalstīs šīs vēlēšanas. "HAMAS šajās vēlēšanās nepiedalīsies. Mēs tās neatzīsim par likumīgām. Un mēs neatzīsim to rezultātus," teica HAMAS pārstāvis Favzi Barhoums.

Palestīniešu valdība otrdien pieņēmusi lēmumu šā gada 9.jūlijā sarīkot vietējo pašvaldību vēlēšanas, kas būs pirmās vēlēšanas Palestīnā kopš 2006.gada, teica ar Palestīniešu pašpārvaldi saistīts ziņu avots. Sākotnēji pašvaldību vēlēšanas bija paredzēts rīkot 2010.gada 17.jūlijā, bet balsojums tika atlikts, jo HAMAS paziņoja, ka vēlēšanās nepiedalīsies.

Pēdējo reizi vēlēšanas starptautiski neatzītajā Palestīnā notika 2006.gadā, kad palestīnieši rīkoja parlamenta vēlēšanas. Tajās pārliecinošu uzvaru guva HAMAS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!