Foto: AFP/Scanpix
Pasaules valstu un valdību vadītāji piektdien atzinīgi novērtēja Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanos no amata un paziņoja, ka priecājas līdz ar Ēģiptes tautu un cer uz Ēģiptes mierīgu pāreju uz demokrātiju.

ASV viceprezidents Džo Baidens nosauca Mubaraka atkāpšanos par svarīgu momentu Ēģiptes un Tuvo Austrumu vēsturē. Piektdien ir gaidāma arī ASV prezidenta Baraka Obamas uzruna saistībā ar šo notikumu.

"Šodien ir liela prieka diena. Mēs visi esam vēsturisku pārmaiņu liecinieki. Es priecājos līdz ar cilvēkiem Ēģiptes ielās," preses konferencē sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele.

ES ārlietu ministre Ketrina Eštone sacīja, ka Mubaraks ir uzklausījis tautas balsi un ar savu demisiju "pavēris ceļu straujākām un dziļākām reformām".

Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons sacīja, ka Ēģiptei pēc Mubaraka demisijas "jāvirzās uz civilu un demokrātisku pārvaldi", un atzina, ka tagad ir "tiešām vērtīgs moments iespējai izveidot valdību, kas spētu vienot valsti".

Spānijas ārlietu ministre Trinidada Himenesa pauda uzskatu, ka Mubaraka demisija atvieglos straujāku pāreju uz demokrātiju un tiks apmierinātas tautas prasības.

Izraēla pauda cerību, ka Mubaraka demisija nemainīs Ēģiptes attiecības ar Izraēlu. Izraēlas amatpersonas ir izteikušas bažas, ka jaunā Ēģiptes vadība varētu distancēties no abu valstu miera līguma, kas ir viens no Tuvo Austrumu diplomātijas stūrakmeņiem, bet ir nepopulārs Ēģiptē.
Arī Vācijas kanclere Merkele aicināja Ēģipti ievērot miera līgumu ar Izraēlu un nodrošināt, lai reformas būtu "neatgriezeniskas un mierīgas".
Gazas joslā, kura blokādi īstenoja ne vien Izraēla, bet arī Mubaraka režīms, palestīnieši svinēja Mubaraka atkāpšanos, šaujot petardes un raidot šāvienus ar šaujamieročiem. Grupējums HAMAS, kas kontrolē Gazas
joslu, aicināja Ēģiptes jauno vadību atcelt šo blokādi.

Arābu līgas ģenerālsekretārs Amrs Musa, kurš ir ēģiptietis, nosauca tautas nemierus par "baltu revolūciju", kas dos iespēju veikt pārmaiņas. Musa sacīja, ka palīdzēs veidot nacionālu saskaņu Ēģiptē.

Kataras emīra padome nosauca Mubaraka atkāpšanos par "pozitīvu, svarīgu soli uz Ēģiptes tautas centieniem sasniegt demokrātiju, reformas un cienīgu dzīvi".

Indijas ārlietu ministrs S.M.Krišna atzinīgi novērtēja Mubaraka lēmumu atkāpties atbilstoši tautas vēlmēm un Ēģiptes Bruņoto spēku augstākās padomes apņemšanos nodrošināt mierīgu varas pāreju, lai izveidotu atklātu un demokrātisku valsts pārvaldi.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns atzina, ka Mubaraks uzklausījis tautas balsi, un aicināja Ēģiptes armiju nodrošināt mierīgu varas pāreju un brīvas un godīgas vēlēšanas civilas pārvaldes atjaunošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!