Foto: AFP/Scanpix



Kristus ir gaisma, kas izgaismo tumsību. Viņš ir mūsu miers, laikā, kad gan pasaulē, gan mūsos pašos mijas gaismas un tumsas mirkļi, savā pirmajā Ziemassvētku uzrunā, būdams pāvests, Ganiņu Misē svētā Pētera bazilikā sacīja pāvests Francisks. Ar ganiņu Misi jeb katoļu baznīcā tiek iesāktas Ziemassvētku svinības.

Pāvests savā lakoniskajā uzrunā īpaši uzsvēra šo neatkārojamo notikumu - Kristus ienākšanu mūsu vidū. Viņš ir mūsu vidū, viņš ir ceļā kopā ar mums, mēs esam aicināti apzināties Viņa klātbūtni un pakārtot savu dzīvi Viņa dzīvei.

Kristus ir gaisma. Taču ikvienā tautā mijas gaismas un tumšas brīži. Arī mūsu personīgajā vēsturē mirdz gaismas un tumsas mirkļi. Ja mēs mīlam brāļus, staigājam gaismā, ja mūsos virsroku gūst meli, pašlabuma meklēšana, tad mūsos valda tumsa. Kas savu brāli ienīst, tas staigā tumsībā un nezina, ko dara, jo tumsa ir darījusi aklas viņa acis, sacīja pāvests Francisks.

Tauta kas ir ceļā, svētceļnieku tauta, pamana, ka ir kāds gaismas stars. Visspožākā gaisma parādījusies un rāda ceļu tālāk. Šī gaisma ir Jēzus - patiess Dievs un cilvēks, kurš ienācis pasaulē, kurā ir parādījusies žēlsirdība, Tēva maigums. Jēzus nav tikai ideāls, par kuru zinām, ka tāds ir un ir bijis, taču kurš no mums ir neizmērojami tālu. Viņš ir starp mums, tepat, sacīja pāvests.

Viņš akcentēja, ka gani pirmie saņēma Jēzus dzimšanas vēsti, jo bija pēdējie - atstumtie, nepieņemtie, kā arī viņi bija pirmie, jo bija nomodā, sargājot savu ganāmpulku. Un arī svētceļnieks ir nomodā. Tāpēc arī mums nepieciešams arvien palikt nomodā, pateicoties Dievam, ka mums ir dāvāts Jēzus.

Pāvests pateicās Dievam, ka Viņš sevi ir darījis mazu, par to, ka Viņš ir apliecinājis savu uzticību un, būdams, bagāts, darījis sevi vismazāko, bet, būdams visvarens, darījis sevi vāju.

Pāvests uzsvēra, ka Kungs mums ikreiz atkārto - nebaidieties. Viņš ir gaisma, kas izgaismo tumsību, Tēvs, kas vienmēr piedod, Viņš ir mūsu miers, savu uzrunu noslēdza pāvests.

Ganiņu misē piedalījās pasaules valstu diplomāti un ticīgie, kas uz šo notikumu pulcējušies no visām pasaules malām.

Jau vēstīts, ka pāvests Francisks šajā amatā šā gada pavasarī nomainījna Benediktu XVI, kurš atkāpās no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!