Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns parādījies publiski kopā ar savu sievu Ri Soldžu, kura sabiedrībai nebija redzam 50 dienas, izraisot mediju spekulācijas par sievietes pazušanas iemesliem. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Līderis kopā ar sievu apmeklējis futbola spēli Phenjanā un koncertu par godu Kima Irsena Militārās Universitātes 60. gadu jubilejai, vēsta valsts ziņu aģentūra KCNA.

"Maršals Kims Čenuns, partijas un tautas augstākais līderis, savas sievas Ri Soldžu pavadībā nāca uz skatītāju vietām. Tajā brīdī sākās vētraini aplausi," BBC citē aģentūru KCNA. Aģentūras izplatītajā fotogrāfijā līdera sieva bēšā mētelī redzama līdzās Kimam Čenunam.

Vadoņa sievas pazušana no publiskās telpas izraisīja dažādas spekulācijas. Dienvidkorejas mediji pieļāva, ka Ri Soldžu varētu būt kritusi nežēlastībā, jo nav nēsājusi valsts mirušo līderu nozīmīti pie apģērba, ka militārajās aprindās nav bijusi piekrišana viņas aktīvajai sabiedriskajai lomai, vai, ka sieviete ir stāvoklī.

Jau vēstīts, ka jūlijā mediji ziņoja, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns ir apprecējies. Iepriekš Ziemeļkorejas līderis kādā oficiālā pasākumā publiski parādījies ar kādu sievieti. Sieviete blakus jaunajam līderim bija redzama valsts televīzijā oficiālajā valsts dibinātāja Kima Irsena piemiņas pasākumā par godu viņa nāves 18.gadadienai. Savukārt vēlāk sieviete kopā ar vadoni apmeklējusi koncertu Phenjanā. Dienvidkorejas mediji uzskatīja, ka tā varētu būt Kima Čenuna jaunākā māsa par kuru ir zināms ļoti maz, vai arī viņa sieva.

Vēlāk, kad Ziemeļkorejas mediji paziņoja, ka vadonis ir apprecējies, Dienvidkorejas plašsaziņas līdzekļi bija vienisprātis, ka īsmatainā brunete vecumā virs 20 gadiem Ri ir bijusī dziedātāja, kas tikusi īpaši apmācīta Kima laulātās draudzenes statusam.

Ziņu aģentūra "Yonhap" vēstīja, ka Ri redzama viņas uzstāšanās videoierakstā, kuru Ziemeļkoreja publicēja pagājušā gada februārī. Ri ir izgājusi sešu mēnešu kursu pirmās lēdijas pienākumu apgūšanai, ziņoja "Yonhap".

"Iespējams, ka Kims Čenuns izvēlējās viņu par savu sievu pēc tam, kad bija redzējis viņu koncertzālē," laikraksts citēja kāda ziņu avota teikto.

Plašu rezonansi ārvalstu medijos izraisīja līdera sievas publiska parādīšanā Ziemeļkorejas sievietēm neierastā apģērbā - bikškostīmā. "Vairākas desmitgades sievietēm Ziemeļkorejā bija ieteikts valkāt pagarinātus militārā piegriezuma svārkus. Tagad sieviešu garderobē parādījušās bikses," vēstīja laikraksts "The Telegraph". Jaunumu ar entuziasmu uztvēra galvenokārt Dienvidkorejā, kur pārmaiņas nosauca par "reformatoriskām", norāda laikraksts.

Jau vēstīts, ka Kims Čenuns par Ziemeļkorejas vadoni un "dižo pēcteci" kļuva pēc sava tēva Kima Čenira nāves 2011.gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!