Foto: Reuters/Scanpix
Rumānijas premjerministrs Emīls Boks pirmdien atkāpās no amata, paziņojot, ka vēlas "samazināt politisko un sociālo spriedzi" pēc protesta akcijām pret viņa valdības taupības pasākumiem.

"Esmu nolēmis iesniegt lūgumu par savas valdības demisiju," sacīja Boks valdības sēdē, kas tika pārraidīta tiešraidē televīzijā.

Rumānijas prezidents Trajans Besesku izraudzīsies jauno premjera amata kandidātu, kura izveidotajai valdībai būs jāsaņem parlamenta apstiprinājums. Pēc Boka demisijas Besesku paziņoja, ka premjerministra pienākumu izpildītājs būs tieslietu ministrs Ketelins Predoju.

45 gadus vecais Boks, kurš ir arī labēji centriskās Demokrātiski liberālās partijas līderis, aicināja parlamenta deputātus par jauno valdību balsot pēc iespējas ātrāk, lai nodrošinātu stabilitāti Rumānijā laikā, kad ekonomikas situācija pasaulē ir sarežģīta.

Gaidāms, ka prezidents pirmdien tiksies ar Rumānijas politisko partiju līderiem, lai pārrunātu Eiropas Savienības vienošanos par budžeta disciplīnu, kā arī politisko situāciju valstī.

Analītiķi norāda, ka Besesku par jauno premjeru varētu izraudzīties kādu tehnokrātu, kas valsti vadītu līdz novembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, lai gan sociālliberālā opozīcija vairākkārt aicinājusi rīkot ārkārtas vēlēšanas.

Tūkstošiem cilvēku, spītējot salam, pēdējā mēneša laikā izgājuši ielās, lai protestētu pret Boka vadītās valdības īstenotajiem taupības pasākumiem, kas nozīmē valsts izdevumu samazināšanu, par ceturto daļu samazinot algas valsts sektorā strādājošajiem un palielinot nodokļus, lai izpildītu vienošanos par 20 miljardu eiro (14 miljardu latu) Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda aizdevumu un veicinātu valsts ekonomikas izaugsmi pēc dziļās lejupslīdes.

Boks atkāpās dienu pēc tam, kad Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Savienības kopīgā misija uzteica viņa valdību par pēdējos mēnešos īstenotajām reformām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!