Foto: EPA/LETA
Pēc šaušalīgā uzbrukuma Jordānas upes rietumkrastā, kurā savās gultās tika nogalināti pieci izraēlieši, tostarp trīs bērni, Izraēla svētdien paziņoja par plāniem būvēt simtiem jaunu mājokļu ebreju kolonistiem okupētajā Jordānas upes rietumkrastā.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu izplatītajā paziņojumā teikts, ka "ministri ir nolēmuši sankcionēt" vairākus simtu jaunu mājokļu būvniecību Jordānas upes rietumkrasta kolonistu apmetnēs.

Savukārt Palestīnas prezidenta Mahmuda Abasa pārstāvis paziņoja, ka "šāds lēmums ir nepareizs un nepieņemams, un radīs tikai problēmas".

Lēmumu par mājokļu celtniecību Izraēlas valdība pieņēma 24 stundas pēc tam, kad Itamaras apmetnē tika nogalināti pieci vienas ģimenes locekļi. Viņi piektdien jau bija devušies gulēt, kad iebrucēji viņus nodūra.

Upuru vidū bija trīs mēnešus, četrus un 11 gadus veci bērni un viņu vecāki, kas bija nedaudz vecāki par 30 gadiem.

Noziegumu atklāja upuru 12 gadīgā meita, kas atgriezās mājās vēlā piektdienas vakarā. Viņa un vēl divi bērni izglābās no uzbrukuma.

Notikušais saniknoja Izraēlas vadību. Līdzjūtību izteikuši daudzu valstu līderi, tostarp arī Palestīnas prezidents Mahmuds Abass un premjerministrs Salams Faijads.

Sākotnēji nav zināms, cik cilvēku piedalījās uzbrukumā, bet Izraēlas amatpersonas apgalvo, ka nozieguma pastrādāšanā piedalījušies arī palestīnieši.

Atbildību par uzbrukumu pagaidām neviens nav uzņēmies. Tomēr radikālais islāmistu grupējums HAMAS jau paspējis paziņot, ka "mums ar to nav nekāda sakara", bet grupējums atbalstot jebko, kas tiek vērsts pret kolonistiem.

1967.gadā Tuvo Austrumu karā Izraēla sagrāba Jeruzālemes austrumu daļu un to anektēja. Ne Palestīna, ne starptautiskā sabiedrība neatzīst Izraēlas suverenitāti pār Austrumjeruzālemi. Izraēla visu Jeruzālemi uzskata par savu galvaspilsētu.

2.5 miljonu palestīniešu vidū Jordānas upes rietumkrastā un Austrumjeruzālemē dzīvo apmēram 500 tūkstoši kolonistu. Palestīnieši baidās, ka kolonistu kopienu palielināšanās samazinās iespējas Palestīnas valsts neatkarības atzīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!