Foto: AP/Scanpix

Reaģējot un nesenajām traģēdijām, kad gājuši bojā simtiem pārpildītās laivās no Ziemeļāfrikas kuģojoši bēgļi, Itālija pastiprina gaisa un jūras patruļas Vidusjūrā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Gaisa un jūras misija sāksies pirmdien uz dienvidiem no Sicīlijas, paziņoja premjerministrs Enriko Leta.

Piektdien vismaz 33 cilvēki gāja bojā apgāžoties laivai starp Maltu un Itālijai piederošo Lampedūzās salu. Savukārt pirms nedēļa mazāk nekā kilometra attālumā no Lampedūzas, nogrimstot bēgļu kuģim, gāja bojā vairāk nekā 300 cilvēku.

Itālija jau iepriekš ir lūgusi Eiropas Savienību (ES) palīdzēt tikt galā ar izmisušo bēgļu plūsmu, kas, bēgot no konfliktiem un nabadzības Āfrika, un Tuvajos Austrumos, cer nokļūt Eiropā.

Itālija plāno trīskāršot savu klātbūtni Vidusjūras dienvidos, paziņoja aizsardzības ministrs Mario Mauro. Tas nepieciešams daļēji tāpēc, ka Lībija pašlaik nav stabila valsts, viņš skaidroja vietējam laikrakstam "Avvenire". "Mums ir jārīkojas, lai apturētu šīs kuģu avārijas," norādīja ministrs.

Nelaimē nonākušo peldlīdzekļu identificēšanai varētu tik izmantoti arī Sicīlijā bāzētie bezpilota lidaparāti, pieļauj Itālijas prese.

Bez krasta apsardzes un robežsargu laivām reģionā pašlaik patrulē arī trīs Itālijas karaflotes kuģi un četri helikopteri. Vajadzības gadījumā var tikt piesaistīti divi lidaparāti ar nakts redzamības iekārtām.

Piektdienas nelaimē izglābtie migranti stāsta, ka pa viņu kuģi ir šauts, kad tas pameta Lībiju. Daži cilvēki tikuši sašauti, bet pa ložu caurumiem laivā sācis sūkties ūdens.

Daži pieļauj, ka šāvēji bijuši Lībijas krasta apsardze, bet citas liecības norāda, ka tā varētu būt konkurējoša cilvēku kontrabandistu grupa vai Lībijas kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!