Foto: AFP/Scanpix
Desmitiem tūkstoši saniknotu demonstrantu sestdien izgāja ielās visā Ēģiptē pēc tam, kad tiesa gāztajam valsts prezidentam Hosnī Mubarakam un viņa režīma iekšlietu ministru Habibu al Adli piesprieda mūža ieslodzījumu, bet sešus bijušos drošības dienesta priekšniekus attaisnoja par līdzdalību protestētāju nogalināšanā pērn.

Kairas centrālajā Tahrira (Atbrīvošanas) laukumā, kas pagājušā gada sākumā bija pret Mubaraku vērstās tautas sacelšanās epicentrs, pulcējās tūkstošiem cilvēkiem, turot rokās karogus un skandinot saukļus pret spriedumu un militāro padomi, kas pārņēma varu valstī pēc Mubaraka atkāpšanās pērn februārī.

"Vai nu saņemam taisnīgumu par mūsu mocekļiem, vai mirstam tāpat kā viņi," kliedz pūlis, pieprasot militārās varas gāšanu.

Daudzi pauda saniknojumu, ka Mubarakam tiesa nepiesprieda prokurora prasīto nāvessodu, bet citi pauda šoku par drošības dienestu priekšnieku atbrīvošanu.

Vidusjūras piekrastes pilsētā Aleksandrijā tūkstošiem cilvēku pulcējās pilsētas centrā, izkliedzot saukļus pret Augstāko Bruņoto spēku padomi. Vairāki tūkstoši cilvēku pulcējās arī citviet valstī.

Tiek vēstīts arī par nelielām sadursmēm starp policiju un demonstrantiem, kurās ievainojumus guvuši vairāki cilvēki.

Cilvēktiesību aizstāvības organizācijas sestdien norādīja, ka sešu bijušo Ēģiptes drošības dienestu priekšnieku attaisnošana par protestētāju nogalināšanu pērn valsts sacelšanās laikā neliecina par taisnīguma panākšanu un turpina policijas nesodāmības kultūru.

Mubaraks, kas Ēģiptē pie varas bija kopš 1981.gada oktobra, pērn 11.februārī atkāpās no Ēģiptes prezidenta amata pēc 18 dienu ilgiem masu nemieriem, kuru dalībnieki pieprasīja valdošā režīma maiņu. Šajā laikā tika nogalināti apmēram 850 cilvēki.

Mubaraks ir pirmais no tā sauktā arābu pavasara laikā gāztajiem valstu līderiem, kas stājies tiesas priekšā. Aizmuguriski tiesāts gāztais Tunisijas prezidents Zinelabidins ben Ali, kuram piespriesti jau vairāki cietumsodi. Ben Ali pašlaik dzīvo Saūda Arābijā. Savukārt vienošanās par Jemenas prezidenta Ali Abdallāha Saleha atkāpšanos paredz viņam tiesisko imunitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!