Foto: NASA
Svētdien Āfrikā un Atlantijas okeāna akvatorijā būs novērojama reta dabas parādība – Saules pilns - gredzenveida jeb hibrīdveida aptumsums, vēsta ASV Kosmosa aģentūra NASA.

Aptumsums sāksies svētdien pulksten 12:04 pēc Latvijas laika, un šogad tas būs pēdējais aptumsums. Iepriekšējais Saules aptumsums tika novērots šogad 10.maijā, un to varēja redzēt vien Klusajā okeānā un Austrālijas rietumu piekrastes daļā.

Saules aptumsums notiek, kad Mēness atrodas uz vienas līnijas ar Sauli un uz Zemi krīt Mēness ēna. Tad novērotāji uz Zemes redz melnu Mēness disku ar spīdumu apkārt. Dažreiz Mēness atrodas nedaudz tālāk no mūsu planētas un novērotāja acīs kļūst mazāks, bet "zelta spīdums" apkārt – lielāks, un tas ir gredzenveida aptumsums.

Savukārt hibrīdveida aptumsums notiek, kad Mēness ēnas konusa virsotne šķērso Zemi un aptumsums mainās no pilna uz gredzenveida un atpakaļ.

Aģentūra "RIA Novosti" vēsta, ka pēdējo reizi hibrīdveida Saules aptumsums tika novērots 2005.gadā, bet nākamais gaidāms – 2023.gadā.

Svētdien aptumsumu varēs vērot Karību salu iedzīvotāji, Latīņamerikas un ASV austrumu piekrastes iedzīvotāji, pēc tam arī Āfrikas iedzīvotāji Kongo, Kongo DR, Ugandā, Kenijā un Etiopijā.

Šogad NASA "Solar Dynamic Observatory" novērotais Saules aptumsums

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!