Foto: Reuters/Scanpix

Vairāk nekā divdesmit Krievijas militārās aviācijas lidaparāti, tostarp bumbvedēji, ir veikuši "ievērojamus militāros manevrus" Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) un Eiropas gaisa telpā pēdējo 24 stundu laikā, atsaucoties uz NATO, vēsta portāls "Financial Times".

Trīs incidenti, kas notika trešdien, 29. oktobrī, un viens, kas notika otrdien, ir pēdējo 10 gadu laikā, iespējams, lielākais pārkāpums NATO gaisa telpā.

"Šie Krievijas lidojumi norāda uz neierastu gaisa aktivitātes līmeni Eiropas gaisa telpā," norādīts NATO paziņojumā.

NATO pārstāvji norāda, ka organizācijai šogad nācies atvairīt trīs reizes vairāk Krievijas lidaparātu nekā iepriekšējos gados.

Jau ziņots, ka Somijā un Zviedrijā fiksēti augsta līmeņa pārkāpumi, savukārt trešdien, 29. oktobrī, Dānija, Vācija, Norvēģija, Portugāle, Turcija un Lielbritānija ziņoja par gaisa telpas pārkāpumiem.

Visnozīmīgākais pārkāpums trešdien notika Ziemeļjūrā, kur konstatēti astoņi Krievijas lidaparāti, tostarp četri "Tu-95" bumbvedēji un degvielas uzpildītājmašīnas. Lidaparāti pārvietojās virzienā no Krievijas pār Norvēģijas jūru.

Seši lidaparāti no Krievijas pagriezās atpakaļ, bet divi bumbvedēji turpināja savu ceļu dienvidu virzienā, taču tos pārtvēra divi Norvēģijas lidaparāti.

Vienlaikus reaktīvās lidmašīnas no NATO Baltijas gaisa telpā pārtvēra septiņus Krievijas bumbvedējus.

Pie Melnās jūras Turcijas reaktīvās lidmašīnas uzraudzīja divus Krievijas bumbvedējus.

Savukārt otrdien, 28. oktobrī, Vācijas, Dānijas, Somijas un Zviedrijas reaktīvās lidmašīnas bija spiestas iesaistīties incidentā virs Baltijas valstīm, virs kurām atradās septiņas reaktīvās lidmašīnas, identiskas tām, kas dienu vēlāk – trešdien.

Pārkāpumu pieaugums rada nopietnas bažas NATO. Lai gan NATO ir četrkāršojis reaktīvo lidmašīnu skaitu, kas izvietotas Baltijas valstīs, tiek pieļauts, ka Krievijas vēlmi atrasties Baltijas gaisa telpā tas nav apturējis.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka otrdien un trešdien arī Latvijas robežas tuvumā konstatētas vairākas Krievijas militārās lidmašīnas.

Trešdien, 29. oktobrī, pie Latvijas teritoriālo ūdeņu robežas identificēja piecas Krievijas militārās lidmašīnas. Tās lidoja virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem, pie Latvijas robežas. Savukārt otrdien, 28. oktobrī, NATO patruļlidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas konstatēja septiņas Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas.

Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!