Foto: Publicitātes foto
Pasaules lielākās tiešsaistes enciklopēdijas "Wikipedia" radītājs Džimijs Velss aicina resursa reģistrētos lietotājus balsot par interneta vietnes slēgšanu, protestējot pret ASV pretpirātisma likuma SOPA (Stop Online Piracy Act ) pieņemšanu, pausts Velsa blogā.

Aģentūra "RIA Novosti" vēsta, ka SOPA pieņemšanu asi kritizē interneta kompānijas, kuras uzskata, ka šis likums ļaus tiesībsargiem aizvērt jebkuru interneta vietni. Velss kā vienu no protesta veidiem piedāvājis uz laiku slēgt "Wikipedia", norādot uz Itālijas kolēģu veiksmīgu pieredzi. Itālijā pēc šāda protesta pirms dažiem mēnešiem līdzīgs likumprojekts tika būtiski pārstrādāts.

"Manuprāt, Itālijas "Wikipedia" dalībnieku rīcībai bija jūtams rezultāts. Taču, kā visiem zināms, tagad gatavotais likums ir daudz briesmīgāks nekā centās pieņemt Itālijā. SOPA ASV Kongresās "bīda" paātrinātā tempā," raksta Velss, aicinot "Wikipedia" redaktorus izlemt, vai visam resursam būtu jāseko Itālijas kolēģu piemēram.

Līdz otrdienas pusdienlaikam balsošanā bija piedalījušies vairāk nekā 130 "Wikipedia" redaktori, un lielākā daļa no viņiem atbalstīja resursa slēgšanu. Balsošana vēl turpinās.

SOPA likumprojektā, ko aktīvi lobē ASV ierakstu un kino industrija, piemēram, tādas organizācijas kā RIAA (Recording Industry Association of America) un MPAA (Motion Picture Association of America), piedāvāts pēc tiesas lēmuma atslēgt pieeju jebkuram interneta resursam, caur kuru tiek izplatīts nelegāls saturs, pat ja resursa īpašnieks nav atbildīgs par šī satura ievietošanu vietnē.

Likumprojekta pretinieki norāda, ka SOPA pamatā ir prezumējums, ka ikviens ir vainīgs, kamēr nav pierādīta viņa nevainība, un gadījumā, ja likumu pieņems, autortiesību īpašnieki varēs vērsties pret ikvienu tīkla lietotāju un nodarīt kaitējumu pat vislielākajām Interneta kompānijām.

Pret SOPA tā pašreizējā redakcijā iestājas tādi industrijas giganti kā "Facebook", "Twitter", "Mozilla", "eBay" un "Google".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!