Foto: Reuters/Scanpix
Bahreinas galvaspilsētā Manamā kāds šiītu opozīcijas protestu dalībnieks nošāvis Saūda Arābijas militārā kontingenta kareivi, informē aģentūra "Associated Press".

Kritušais ir armijas seržants Ahmads Radadi, informē armijas pārstāvji Saūda Arābija galvaspilsētā Er Rijadā. Sīkāka informācija par incidentu un tā sekām netiek sniegta.

Saūda Arābija pirmdien nosūtīja un kaimiņu karaļvalsti karavīrus, lai palīdzētu savaldīt opozīcijas protestus. Tie turpinās par spīti izsludinātajam ārkārtas stāvoklim.

Valsts iedzīvotāju vairākums ir musulmaņi  šiīti, kas vēlas panākt valdošā sunnītu karaļnama pilnvaru ierobežojumus. Bahreinas karalis Hamads vērsās pēc palīdzības pie Persijas līča valstu padomes, kurā ietilpst tādas arābu monarhijas kā Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Omāna un Katara.

Vislielāko kontingentu 1000 karavīrus atsūtīja Saūda Arābija,  no AAE ieradušies 500 policisti. Viņu uzdevums ir apsargāt "stratēģiskos" oebjektu, tajā skaitā naftas ieguves vietas un valsts ostas. Savukārt opozicionāri nodēvējuši šo pasākumu par okupāciju un negrasās pārtraukt protesta akcijas.

Demonstrācijas vairumu arābu valstu pārņēma 20011. Gada sākumā, pēc masu protestiem Tunisijā. Šeit un Ēģiptē demonstranti piespieda atkāpties desmitgadēm valdījušos prezidentus. Režīmu maiņu vai liberalizāciju, protestētāji tagad pieprasa Jemenā, Omānā, Saūda Arābija, Jordānijā un Marokā. Lībijā notiek sacelšanās pret vairāk nekā 40 gadus valdījušā Muamara Kadafi režīmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!