Foto: AP/Scanpix
Niknu protestu dēļ otrdienas vakarā Itālijā atceltas nacistu kara noziedznieka Ēriha Prībkes bēres, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairāk nekā 500 cilvēku netālu no Romas esošajā Albano pilsētā izsauca tādus saukļus kā "slepkava" un "bende", kad bēru norises vietā ieradās katafalks ar Prībkes zārku. Tāpat izcēlās protestētāju un galēji labējo aktīvistu sadursmes.

Bijušais SS virsnieks Prībke, kurš atradās mājas arestā, mira pagājušajā nedēļā 100 gadu vecumā. 1998. gadā viņš ir notiesāts uz mūžu par vairāk nekā 300 civiliedzīvotāju nogalināšanu Ardeatines alās. Prībke nekad nav atvainojies par saviem noziegumiem.

Viņa nāve izraisīja asas diskusija, ko iesākt ar ķermeni. Vatikāns aizliedza bēres rīkot ikvienai katoļu baznīcai Romā. Ķermeni uzņemt atteicās arī Argentīna, kur Prībke līdz izdošanai Itālijai nodzīvoja gandrīz 50 gadus.

Bēru ceremoniju sarīkot uzņēmās no Katoļu baznīcas atšķēlusies ultrakonservatīvā Svētā Pija X biedrība, kurai pārmet galēji labēju un antisemītisku noslieci.

Prībkes zārks, cauri niknu demonstrantu pūlim, otrdien nogādāts biedrības semināra telpās, kur bija jāsākas ceremonijai, kad kompleksā ielauzušies protestētāji. Policija telpās nav ļāvusi iekļūt Prībkes draugiem un ģimenes locekļiem, norāda mirušā advokāts Paolo Giačini.

Prībke bija viens no virsniekiem, kurš 1944. gadā piedalījās vīriešu un zēnu slaktiņā, kas pēc Ādolfa Hitlera pavēles sarīkots kā atriebība par pretošanās kustības kaujinieku Romā nogalinātajiem 33 vācu karavīriem.

Pēc kara Prībke dzīvoja Argentīnā, līdz 1994. gadā tika atklāta viņa identitāte. Itālijā viņš notiesāts ar mūža ieslodzījumu, ko vārgās veselības dēļ atļāva izciest mājas arestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!