Foto: AP/Scanpix
Divas krievu pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces, kuras apsūdzētas par huligānismu saistībā ar "panku lūgšanas" sarīkošanu Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē, trešdien pieteikušas badastreiku.

"Pussy Riot" dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova un Jekaterina Samuceviča atteikušās no ēdiena, protestējot pret Maskavas tiesas trešdien pieņemto lēmumu, saskaņā ar kuru apsūdzētajām un viņu advokātiem dotas vairs tikai piecas dienas iepazīties ar lietas materiāliem.

Apsūdzēto advokāti šādu tiesas soli uzskata par mēģinājumu nelikumīgi pasteidzināt šo lietu.

"Es piesaku badastreiku, jo tas ir pretlikumīgi. Līdz 9.jūlijam man nepietiks laika. Es pārsūdzēšu. Es uzskatu, ka tas ir pilnīgi nelikumīgi," paziņoja Tolokoņņikova.

Policija arī aizturēja vairākus "Pussy Riot" atbalstītājus, kas bija sapulcējušies pie tiesas nama, tostarp trīs aktīvistus, kuri bija ieslēgušies metāla būrī, no notikuma vietas ziņo aģentūras AFP žurnālists.

Jau vēstīts, ka šā gada 21.februārī piecas "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!".

Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

Meitenēm izdevās aizbēgt, bet policija uz aizdomu pamata par dalību "Pussy Riot" vēlāk aizturēja četras personas - Nadeždu Tolokoņņikovu, Jekaterina Samuceviču, Mariju Alekhinu un vienu vīrieti.

Kopš marta aizturētās pankgrupas dalībnieces atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Viņām izvirzītas apsūdzības huligānismā, kas pastrādāts organizētā grupā, par ko draud līdz pat septiņiem gadiem ilgs cietumsods.

Aizstāvības advokāts Nikolajs Polozovs atzina, ka saistībā ar izmeklēšanu aizstāvības komanda pakļauta lielam spiedienam, bet noliedza, ka viņi vēlētos tiesu novilcināt.

"Izmeklēšanai ir arvien grūtāk un grūtāk atbildēt, par ko viņas ir ieslodzītas. Būtībā viņu darbs tagad ir iespējami ātri sarīkot tiesu, nolasīt spriedumu un nosūtīt viņas uz koloniju," AFP norādīja Polozovs.

Tiesa minēto lēmumu pieņēma pēc izmeklētāju lūguma, kuri apgalvoja, ka advokāti vēlas lietu novilcināt.

Pagājušajā nedēļā vairāk nekā simts pazīstamākie Krievijas kultūras darbinieki publicēja atklātu vēstuli, kurā aicināja atbrīvot "Pussy Riot" dalībnieces, tomēr grupas atbalstītāji ir pauduši šaubas, ka šāds atbalsts ko līdzēs.

"Es domāju, ka valsts uzvedība, izmantojot baznīcu, lai piesegtu savu rīcību, ir pilnīgi krimināla. Šī ir dziļi politiska lieta," atzīmēja viena no "Pussy Riot" atbalstītājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!