Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc otrdienas tikšanās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko sacījis, ka "Krievija neizvirzīja un nevar izvirzīt noteikumus Ukrainas situācijas regulēšanā" un apstiprinājis, ka Krievija kopā ar Ukrainu ir vienojušās par kontaktgrupas izveidošanu krīzes pārvarēšanai Ukrainā, vēsta "RIA Novosti".

"Mēs panācām vienošanos, ka kontaktgrupai pēc iespējas ātrāk jāuzsāk savs darbs Minskā," teicis Putins.

Viņš atklājis, ka ir vienojies ar Porošenko arī par humāno palīdzību Austrumukrainai.

Putins norādījis, ka būtiski ir atjaunot dialogu starp Ukrainu un Krieviju gāzes jautājumā, kā arī paudis cerību, ka Rietumi cienīs soļus, ko Maskava uzsāks savas ekonomikas aizsardzībai.

Savukārt Ukrainas prezidenta preses sekretārs Svjatoslavs Cegolko paziņojis, ka Kijeva un Maskava vienojušās par konsultāciju uzsākšanu par robežu slēgšanu.

Saruna starp Porošenko un Putinu ilgusi ap divām stundām.

Uzreiz pēc tās Porošenko devās uz tikšanos ar Eiropas Savienības (ES) augsto ārlietu pārstāvi Ketrinu Eštoni

Tikmēr Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atzina, ka pārrunas "nav bijušas vieglas" un piebilda, ka sarunas varētu turpināties trešdien. 

"Šodien Minskā bez šaubām izšķiras pasaules un Eiropas liktenis," ierodoties Minskā, paziņojis Porošenko.

Aģentūra "Unian" citē Ukrainas prezidenta teikto: "Tieši tā es vērtēju mūsu tikšanās potenciālu. Mums kopā jāatrod vienīgais pareizais lēmums, no kā atkarīgs ne vairāk un ne mazāk kā miers kontinentā. Es vēlētos, lai šodien tikšanās rezultātā mēs tuvotos kopējai sapratnei par vairākām svarīgām lietām, no kurām būtiskākā ir visu valstu, tostarp Ukrainas, suverenitātes un teritoriālās nedalāmības respektēšana."

Savukārt Putins uzsvēra, ka Ukrainas krīzi nav iespējams atrisināt, izmantojot militāru spēku.

"Mēs esam gatavi dalīties viedokļiem par esošo krīzes situāciju Ukrainā, ko, kā mēs esam pārliecināti, nav iespējams atrisināt, ar militārās darbības eskalēšanu, neņemot vērā valsts dienvidaustrumu reģionu intereses, bez dialoga ar to pārstāvjiem," Putina sacīto citē "Itar-Tass".

"Delfi" jau ziņoja, ka abu valstu vadītāju tuvu stāvošie uz šīm sarunām lielas cerības neliek. Porošenko esot gatavs diplomātiskajai "vārdu kaujai" ar Putinu, sacījis Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins, taču viņš tikšanos sagaida bez entuziasma. "Tikšanās Minskā būs sarežģīta, taču mēs esam gatavi diplomātiskai kaujai un prezidents [Porošenko] ir noskaņots apņēmīgi," sacīja Kļimkins.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uzskata, ka sarunu galvenais temats būs Ukrainas krīze, bēgļu plūsma no konfliktu zonām un jautājumi par "humanitāro" palīdzību. Līderi varētu apspriest arī "Krievijas un Ukrainas divpusējās attiecības".

Tiek pieļauts, ka Putins un Porošenko apspriedīs Ukrainas armijas pilotes Nadeždas Savčenko likteni, kura atrodas apcietinājumā Krievijā un ir apsūdzēta divu Krievijas žurnālistu nogalināšanā.




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!