Krievijas prezidenta vietas izpildītājs Vladimirs Putins svētdien intervijā Lielbritānijas raidsabiedrībai BBC paziņojis, ka mēģinājumi izslēgt Krieviju no diskusijas par NATO paplašināšanu uz austrumiem noveduši pie tā, ka Maskava sākusi izrādīt pretestību ikvienam šādam mēģinājumam.
Tomēr Putins arī norādīja, ka Krievija negatavojas norobežoties no visas pārējās pasaules. "Izolacionisms nav izeja," sacīja prezidenta vietas izpildītājs.

"Krievija ir Eiropas kultūras sastāvdaļa. Un es nespēju iedomāties, ka mana valsts būtu izolēta no Eiropas un, kā to bieži dēvē, civilizētās pasaules," uzsvēra Putins.

Pēc BBC Interneta mājas lappusē ievietotās informācijas, Putins arī neizslēdz iespēju, ka Krievija varētu iestāties NATO, taču tikai tādā gadījumā, ja Krievijai šajā aliansē tiktu piešķirts līdztiesīga partnera statuss. Uz jautājumu, vai ir iespējama Krievijas pievienošanās NATO, Putins atbildēja: "Neredzu iemeslu, kāpēc tas nevarētu notikt."

"Mēs ticam, ka varam runāt par dziļāku sadarbību ar NATO, bet tikai tādā gadījumā, ja pret Krieviju izturēsies kā pret līdztiesīgu partneri," sacīja Putins.

Pēc BBC Maskavas korespondenta teiktā, šie Putina izteikumi acīmredzot atspoguļo viņa centienus uzlabot Krievijas un NATO iesaldētās attiecības.

Pievēršoties Čečenijas jautājumam, Putins paziņoja, ka visdrīzākajā laikā operācijas militārais posms tiks pabeigts un sāksies republikas atjaunošana.

Kaujinieku organizēta pretošanās Čečenijā ir praktiski neiespējama, turpināja prezidenta vietas izpildītājs. Galvenais uzdevums - sakaut starptautiskās bandas un "dot čečenu tautai iespēju izšķirt savas republikas nākotni ar politiskiem līdzekļiem."

Putins arī norādīja, ka esot izvirzīts uzdevums mazināt Čečenijā mierīgo iedzīvotāju upuru skaitu. Viņš uzskata, ka ar mierīgajiem iedzīvotājiem nav vajadzības karot un vajag palīdzēt čečenu tautai, jo bez tās līdzdalības nav iespējams nodibināt mieru. "Mēs ceram uz tās atbalstu un saņemam to," teica Putins.

Runājot par cilvēktiesību pārkāpumiem Čečenijā, Putins sacīja: "Ja ir bijuši cietsirdības un likumpārkāpumu gadījumi pret vietējiem mierīgajiem iedzīvotājiem, tad tas ir pretrunā ar tiem mērķiem, kurus izvirzījusi Krievijas politiskā vadība un es personīgi." Putins arī solīja, ka, ja šādi fakti tiks atklāti, tad tie tiks rūpīgi izmeklēti.

Atbildot uz jautājumu par gaidāmajām prezidenta vēlēšanām un par to, vai viņš ir pārliecināts par savu uzvaru, Putins atbildēja, ka pret "jebkuru pretinieku jāizturas ar cieņu" un nedomā, ka uzvara viņam ir garantēta, un vēlēšanu kampaņa jau beigusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!