Foto: AP/Scanpix

Kurdu demonstrācijas pret islāmistu grupējumu "Islāma valsts" (IV) Vācijas pilsētās Hamburgā un Cellē otrdien beigušās ar nekārtībām un sadursmēm, kuru pārtraukšanai nācās iesaistītes policijai, vēsta raidsabiedrība RT.

Hamburgas policija otrdienas vakarā izmantojusi ūdens lielgabalus, stekus un piparu aerosolu, lai izklīdinātu saniknotu kurdu pūļus un viņu oponentus - islāmistu atbalstītājus. Sadursmes izcēlās pēc kurdu protestiem pret IV kaujiniekiem, kuri uzbrūk Sīrijas kurdu pilsētai Kobanei pie robežas ar Turciju.

Pirms tam aptuveni 80 kurdu protestētāji ieradušies Hamburgas centrālajā dzelzceļa stacijā, ko aptuveni pēc stundas brīvprātīgi pametuši, ziņo policija. Lielāka kurdu grupa – aptuveni 500 cilvēku – devusies gājienā cauri Hamburgai, savā ceļā sabojājot vairākas automašīnas un izsitot logu stiklus turkiem piederošām ēstuvēm. Policija aizturējusi 14 vandaļus.

Vēlāk vairāki simti kurdu sapulcējušies pie "Al Nour" mošejas. Tur kurdiem uzbrukusi aptuveni 40 cilvēku liela ar nažiem un kastetēm bruņota "Islāma valsts" atbalstītāju grupa, novērojusi RT. Sadursmju rezultātā četri cilvēki ar durtām brūcēm nogādāti slimnīcā. 


Tikmēr Cellē ar pudelēm un akmeņiem bruņotas kurdu un viņu oponentu grupas mēģināja pārraut policijas ķēdi un uzbrukt pretējai nometnei. Policijai izdevies novērst sadursmes. Daži no Celles sadursmju dalībniekiem bijuši čečeni, kas sabraukuši no visas Vācijas, raksta vietējie mediji.

Kurdu protesti pret "Islāma valsti" Vācijas pilsētās sākās pirmdien. Vairumā gadījumu tie ir aizritējuši miermīlīgi. Kurdu aktīvistu rīkotie protesti ir skārušo vairākas Eiropas pilsētas, tai skaitā Londonu, Briseli, Hāgu un Gēteborgu.

Savukārt Turcijā kurdu sadursmēs ar policiju otrdien gājuši bojā vismaz 12 cilvēki.

Protestu iemesls ir radikālo islāmistu grupējuma "Islāma valsts" uzbrukumi Kurdu kopienām Irākā un Sīrijā. Kurdus sevišķi saniknojusi Ankaras vilcināšanās sniegt palīdzību kurdu kaujiniekiem Sīrijas – Turcijas pierobežas pilsētā Kobanē, kuri jau trīs nedēļas ielenkumā cīnās pret "Islāma valsts" uzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!