Foto: Reuters/Scanpix
Naktī uz 25. martu Ukraina spilsētā Rivnē, Ukrainā nogalināts viens no atpazīstamākajiem nacionālistiskās organizācijas "Labējais sektors" pārstāvjiem Aleksandrs Muzičko, kas bija pazīstams arī ar iesauku Saša Belijs, vēsta laikraksts "Ukrainskaja Pravda".

Otrdienas rītā Muzičko nāvi oficiāli apstiprinājis Ukrainas iekšlietu ministra vietnieks Vladimirs Jevdokimovs, kurš paziņoja, ka "Labējā sektora" politiķis nogalināts aizturēšanas laikā. Muzičko nogalinājuši miliči un specvienība "Sokol" , kas centušies apturēt aktīvistu, kurš pa logu mēģinājis aizbēgt no kafejnīcas. Apšaudi esot sācis pats Muzičko, kurš raidījis šāvienus "Sokol" virzienā.

Trīs aizturētie "Labējā sektora" locekļi, kuri Rivnē atradās kopā ar Muzičko, esot nogādāti uz nopratināšanu Kijevā.

Iepriekš, atsaucoties uz Augstākās Radas deputāta Oļesa Donaja ierakstu "Facebook", "Ukrainskaja Pravda" vēstīja, ka slepkavība notikusi pēc tam, kad automašīnu, kurā brauca Muzičko, apturējušas divas citas automašīnas. "Labējā sektora" pārstāvis ievilkts vienā no šīm automašīnām, saslēgts rokudzelžos un nogalināts ar diviem šāvieniem sirdī.

Tiesa gan, ziņas par Muzičko nāves apstākļiem ir pretrunīgas, jo citi mediji, atsaucoties uz "Labējā sektora" aktīvistu no Rivnes Sergeju Ponurko vēsta, ka Muzičko divas reizes iešauts galvā. Kāda Rivnes interneta vietne, savukārt, raksta, ka "Labējā sektora" pārstāvis nogalināts kafejnīcā, no kuras uzbrucēji aizveduši kopumā sešus cilvēkus, no kuriem trīs ir "Labējā sektora" biedri.

Iepriekš Muzičko internetā bija izvietojis videouzrunu, kurā apgalvoja, ka lēmumu par viņa fizisku iznīcināšanu esot pieņēmusi Ukrainas Ģenerālprokuratūras vadība, kas plānojot inscenēt Muzičko nolaupīšanu un izdot viņu Krievijai.

Krievijas tiesībsargājošās iestādes Muzičko turēja aizdomas par to, ka viņš laika posmā no 1994. līdz 2000. gadam līdzdarbojies krievu karavīru spīdzināšanā un noslepkavošanā Čečenijā. Krievija Muzičko bija izsludinājusi starptautiskajā meklēšanā un šā gada 12. martā Esentuki tiesa bija izdevusi orderi viņa arestam.

Krimināllietu pret Muzičko bija ierosinājusi arī Ukrainas Ģenerālprokuratūra.

"Labējais sektors" ir viena no organizācijām, kas piedalījās pret prezidenta Viktora Janukoviča valdību vērstajos protestos un iesaistījās sadursmēs ar drošības spēkiem Kijevā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!