Foto: AP/Scanpix
Itālijas galvaspilsētā Romā piektdien ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, lai protestētu pret valstī plānotajām pensiju sistēmas reformām, kuru dēļ, pēc arodbiedrību teiktā, simtiem tūkstoši pirmspensijas vecuma cilvēku var palikt bez ienākumiem.

Protesta gājiens noritēja mierīgi, taču tā dēļ pilsētā bija traucēta transportlīdzekļu satiksme.

Itālijā daudzi pirmspensijas vecuma strādājošie ir parakstījuši vienošanās par darba attiecību izbeigšanu, kas ļauj viņiem saņemt bezdarbnieka pabalstu līdz brīdim, kad viņi iegūst tiesības saņemt vecuma pensiju. Taču arodbiedrības ir satrauktas, ka pensiju reformu dēļ 350 tūkstoši cilvēku, kas šādas vienošanās noslēguši, vienā brīdī paliks bez jebkādiem ienākumiem.

Savukārt Itālijas valdība kritizē arodbiedrības par nepamatotas trauksmes celšanu. Valdība paziņoja, ka problēmas varētu rasties daudz mazākam skaitam jeb 65 tūkstošiem cilvēku, taču varas institūcijas ir atvēlējušas pietiekamus līdzekļus viņu atbalstīšanai līdz brīdim, kad viņiem pienāksies pensija.

Lai iegrožotu arvien pieaugošos tēriņus pensijām, Itālijas valdība plāno paaugstināt no 60 līdz 65 gadiem pensionēšanās vecumu sievietēm, vienādojot ar vīriešu pensionēšanas vecumu.

Itālijā, kas ir ES ceturtā lielākā ekonomika, sabiedrības novecošanās dēļ arvien pieaug tēriņi vecuma pensijām.

Itālijā ir viens ES zemākajiem dzimstības līmeņiem – 1,3 bērni uz vienu sievieti –, kā arī viens no lielākajiem mūža ilgumiem bloka zemju vidū. Vīrieši Itālijā dzīvo vidēji 70 gadu, bet sievietes – vairāk nekā 84 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!