Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) Padomes prezidents Hermans van Rompejs otrdien brīdināja, ka visā Eiropā spēkā pieņemas nacionālisms, populisms un antidemokrātiski noskaņojumi, un uzsvēra, ka miera apdraudējums kontinentā joprojām ir viens no svarīgākajiem jautājumiem.

"Mums kopīgi jācīnās pret jaunā eiroskepticisma briesmām," otrdienas vakarā Vācijas galvaspilsētā uzstājoties konferencē, kas bija veltīta 21.gadadienai kopš Berlīnes mūra krišanas, norādīja Rompejs. "Tas vairs nav dažu valstu monopols. Katrā dalībvalstī ir cilvēki, kuri uzskata, ka viņu zeme spēj viena izdzīvot globalizētajā pasaulē. Tā nav tikai ilūzija. Tie ir meli!"

9.novembri Vācijā dēvē arī par "liktensdienu" ("Schicksalstag"), jo šajā datumā kritis ne tikai Berlīnes mūris. 1918.gadā šajā dienā pienāca gals Vācijas monarhijai, 1923.gadā Minhenē notika nacistu organizētais neveiksmīgais apvērsuma mēģinājums jeb tā sauktais Alus pučs, 1938.gadā 9.novembra vakarā Vācijā sākās ebreju grautiņi, kas vēsturē iegājuši kā "Kristāla nakts". Savukārt 1848.gada 9.novembrī nāvessods tika izpildīts vienam no Vācijas revolūcijas līderiem - Robertam Blūmam.

Citējot kādreizējo ASV prezidentu Frenklinu Rūzveltu, Rompejs norādīja, ka "šodien vislielākais Eiropas ienaidnieks ir bailes", kas varot novest arī pie kara.

"Bailes noved pie egoisma, egoisms ved pie nacionālisma, bet nacionālisms ved pie kara," sacīja augstā ES amatpersona. "Mūsdienu nacionālisms bieži ir nevis pozitīvs lepnums par paša identitāti, bet citu negatīva uztvere. Bailes no ienaidniekiem mūsu robežās un aiz mūsu robežām. Tādas izjūtas ir visā Eiropā, tā nejūtas vairākums, taču tās ir visur."

"Tiem, kuri apgalvo, ka karš mums ir tik tālā pagātnē, ka miers Eiropā vairs nav nozīmīgs jautājums, ka tas vairs neattiecas uz jaunākajām paaudzēm, es atbildu - tikai dodaties turp (uz Balkāniem) un pajautājiet turienes cilvēkiem. Pajautājiet arī jaunajiem."

Rompejs piebilda, ka Eiropai vajadzētu pievērsties savam mantojumam, piemēram, Senās Grieķijas vērtībām un tikumiem.

"Šo eiropeisko tikumu uzturēšana, viņu gadsimtiem seno īpašību nodošana mūsu bērniem un mazbērniem būs viens no lielākajiem nākotnes izaicinājumiem," uzsvēra kādreizējais Beļģijas premjerministrs. "Mums jābūt ne tikai vērtību savienībai, bet arī pilsonisko tikumu savienībai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!