Foto: Reuters/Scanpix
Sadursmēs, kas sešas stundas plosījušās Belfāstā, ievainoti vairāki desmiti policistu, kā arī Lielbritānijas parlamenta deputāts Naidžels Dods, kurš pārstāv Ziemeļīrijas unionistus.

Sadursmes sākās brīdī, kad policija pilsētas ziemeļdaļā apturēja unionistu gājiena dalībniekus, kas grasījās iesoļot apkaimē, kur pamatā mitinās īru nacionālisti.

Varasiestādes bija aizliegušas gājienu caur šo apkaimi, taču Oranžistu ordenis nāca klajā ar aicinājumu uz plašām protesta demonstrācijām.

Apturētā gājiena dalībnieki sāka policistus apmētāt ar Molotova kokteiļiem, ķieģeļiem un petardēm, uz ko kārtības sargi atbildēja ar plastikāta lodēm un ūdensmetējiem.

Sadursmju dalībnieku vidū nonāca arī daudzas ģimenes ar bērniem.

Deputāts Dods, kurš aicināja saglabāt mieru, saņēma sitienu pa galvu, zaudēja samaņu un tika nogādāts slimnīcā.

Lai gan oranžisti savu aicinājumu uz protestiem vēlāk ir atsaukuši, policija bažījas, ka "džins no pudeles" jau ir izlaists, jo unionisti tieši nepakļaujas ordenim.

Maršu sezona Ziemeļīrijā ilgst no aprīļa līdz augustam, taču kulmināciju tā sasniedz 12.aprīlī, kad unionisti, kuri iestājas par provinces palikšanu Lielbritānijas sastāvā, piemin Orānijas Vilhelma uzvaru pār katoļu karali Džeimsu II, kas tika gūta 1690.gadā Boinas kaujā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!