Foto: AFP/Scanpix
Protesti un barikādes turpinās ne tikai Kijevā, bet tās pārņēmušas lielāko daļu valsts, izņemot reģionus Ukrainas austrumos un dienvidaustrumos. Tiek ziņots par valdības aizstāvju ievainotiem protestētājiem Dņipropetrovskā.

Sadursmēs Dņipropetrovskā ievainoti vismaz četri cilvēki, viens no tiem - smagi. Iespējams, uz protestētājiem šauts. Tomēr sociālajos medijos notikumu aculiecinieki apgalvo, ka protestētājiem cenšoties ieņemt apgabala padomes ēku, visagresīvāko pretestību izrādījuši, nevis miliči, bet ar nūjām bruņojušies valdības atbalstītāji. Aktīvisti norāda, ka šie cilvēki līdzinās tiem, ko valdība mēdz nolīgt tās atbalstam.

Kijevā plānotie masu protesti svētdien ir atcelti, jo notiek atvadīšanās no viena no šonedēļ nogalinātajiem aktīvistiem.

Naktī uz svētdienu barikāžu jeb "Euromaidan" aizstāvji okupējuši vēl vienu nozīmīgu ēku Kijevas centrā - Ukrainas namu Eiropas laukumā. Pēc sešas stundas ilguša ēkas aplenkuma ēku sargājošie iekšlietu struktūru darbinieki to pameta.

Krievijai draudzīgie mediji vēsta par desmitiem ievainotu miliču, bet "Euromaidan" atbalstītāji apgalvo, ka likumsargiem pēc viena no opozīcijas līdera Vitālija Kļičko vadītām pārrunām ļauts Ukrainas namu atstāt. Ukrainas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka atsaukusi milicijas spēkus no ēkas, lai izvairītos no konfrontācijas ar pūli.  

Arī citviet Ukrainā ap vietējo pašvaldību centriem izveidotas barikādes, daļa pašvaldību jau ieņēmuši aktīvisti.

Sestdien vēlu vakarā opozīcijas līderi paziņoja, ka noraida Ukrainas prezidenta piedāvājumu atlaist esošo valdību un jaunās vadīšanu uzticēt opozīcijas partiju līderiem. Tā aicināja turpināt protestus līdz tiks izsludinātas ārkārtas prezidenta vēlēšanas.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs sestdien piedāvāja ministru prezidenta amatu vienam no opozīcijas līderiem, bijušās premjeres Jūlijas Timošenko partijas «Batkivščina» vadītājam Arsēnijam Jaceņukam. Viņa vietnieka amats tika piedāvāts partijas "UDAR" līderim un boksa zvaigznei Vitālijam Kļičko.
Sestdien kustības "Kopīgā lieta" dalībnieki ieņēma, bet vēlāk atstāja valsts Enerģētikas ministriju. Valsts iekšlietu ministrija paziņoja, ka šīs kustības gūstā bija divi miliči, kas vēlāk atbrīvoti. Aktīvisti gan to noliedza.
Sestdien arī kļuva zināms, ka slimnīcā bojā gājis vēl viens aktīvists, bet vēlu piektdienas naktī nogalināts kāds milicis. Ziņas par kopējo bojāgājušo skaitu krasi atšķiras - no četriem līdz septiņiem cilvēkiem.

Jau ziņots, ka Ukrainā notiek pret valdību vērti protesti un nemieri. Protestu epicentrs ir Kijeva, bet ceturtdien sāka pienākt ziņas par iedzīvotāju ieņemtām administratīvajām ēkām arī reģionos. Vardarbīgas protestētāju un demonstrantu sadursmes kopš 19. janvāra notiek Gruševska ielā Kijevā - netālu no galvenās demonstrantu pulcēšanās vietas Neatkarības laukumā.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!