Pēc sestdien notikušās Ukrainas ostas pilsētas Mariupoles apšaudes, kurā gājuši bojā vismaz 30 un ievainoti vairāk nekā 90 cilvēki, sākta iedzīvotāju evakuācija no pilsētas austrumu daļas, vēsta aģentūra UNIAN.

Par to ārkārtas apspriedē par situāciju Mariupolē paziņojis Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

"Tiek darīts viss iespējamais, lai glābtu civiliedzīvotājus, sniegtu medicīnisko palīdzību un pārvietotu tos no Mariupoles austrumiem uz rietumu daļu, pirmkārt bērnus, ģimenes," teica Jaceņuks.

"Tagad pastiprinātā režīmā tiek transportētas uz bērnudārziem un skolām Mariupoles rietumu daļā tās ģimenes, kuras nolēma pārcelties, jo tur nav ne elektroenerģijas, ne ūdens," turpināja Jaceņuks.

Tikmēr Ukrainas Aizsardzības ministrs Stepans Poltoraks norādīja, ka prokrieviskie kaujinieki Mariupoles rajonā savelk papildu “Grad” iekārtas. Pilsētas apšaude notikusi no sešām “Grad” iekārtām, četras no tām Ukrainas spēkiem esot izdevies iznīcināt, viņš piebilda.

Uz Mariupoles rajonu nosūtīt Ukrainas armijas papildspēki, piebilda Poltoraks.

Ukrainas varasiestādes ziņo, ka sestdien Mariupoles dzīvojamie rajoni apšaudīti ar "Grad" raķetēm no prokrievisko kaujinieku kontrolētās "Doņeckas Tautas Republikas" teritorijas. Tikmēr promaskaviskie kaujinieki savu atbildību noliedz, norādot, ka "vispār nav šāvuši par Mariupoli".

Grupas "Informācijas pretestība" vadītājs Dmitrijs Timčuks informē, ka naktī kaujinieki mēģinājuši sākt uzbrukumu Mariupoles ziemeļos un ziemeļaustrumos. Pie pilsētas sakoncentrēti 800 līdz 1000 kaujinieku un ap 30 bruņutehnikas vienību.

Mariupolē sestdien sācies "mītiņš rekviēms", kurā tiek pieminēti kritušie Doņeckas lidostas aizstāvji, bojāgājušie Doņeckas civiliedzīvotāji un sestdien Mariupoles apšaudē bojāgājušie, norāda UNIAN.

Vēstīts, ka pēdējās dienās ievērojami saasinājusies situācija Ukrainas austrumos. Kijeva paziņoja, ka kaujinieki, to skaitā Krievijas armijas regulārās vienības sākušas aktīvas uzbrukuma operācijas.

Ukrainas spēki smagās kaujās šonedēļ zaudēja mēnešiem aizsargātās pozīcijas Doņeckas lidostā.

Tikmēr pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" (DTR) līderis Zaharčenko piektdien paziņoja, ka DTR vairs nepiedalīsies miera sarunās ar Kijevu, un draudēja ieņemt visu Doņeckas apgabalu.

Eiropas Savienība (ES), situācijai Ukrainā pasliktinoties, aicina Krieviju uzņemties atbildību par karu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!