Foto: AFP/Scanpix



Vācijas kanclere Angela Merkele, ceturtdien uzrunājot Bundestāgu, asi kritizējusi Krieviju. Merkele arī norādījusi, ka, ja pret Krieviju tiks vērstas sankcijas, tās tai nodarīs milzu ekonomikas un politikas kaitējumu, vēsta vācu mediji.

Merkele apstiprināja, ka Eiropa Savienība (ES) ir gatava iesaldēt Krievijas politiķu un uzņēmēju bankas kontus, kā arī ir gatava neļaut Krievijas politiķiem ieceļot ES teritorijā.

Merkele, uzrunājot valsts parlamentu, norādīja, ka, ja Krievija neatkāpsies no Ukrainas, tad tas ir drauds arī pārējai Eiropai. Analītiķi norāda, ka šī ir skarbākā runa, kurā Merkele nosodījusi Krievijas politiskās rīcības.

Tāpat Merkele uzrunā norādīja, ka ES ir gatava iestāties par un aizstāvēt Austrumeiropas valstis pret iespējamo Krievijas agresiju. Vācijas kanclere arī atkārtoti nosodīja Krievijas iejaukšanos Ukrainas iekšpolitikā, faktiski ievedot Krimā Krievijas karaspēku.

Vēstīts, ka Ukraina ir nonākusi lielās politiskās un ekonomiskās grūtībās. Pēc mēnešiem ilgiem protestiem pret prezidenta Viktora Janukoviča valdību, kas beidzās ar asiņainām sadursmēm februārī, prezidents ir aizbēdzis no valsts.

Militāra spriedze izveidojusies Krimā, kura kopš februāra beigām faktiski ir nonākusi prokrievisko spēku kontrolē. svarīgākos objektus ir ieņēmušas vai ielenkušas bruņotas vienības bez atpazīšanās zīmēm, kuras plaši uzskata par Krievijas karaspēku.

Savukārt 6. martā Krimas parlaments nobalsoja par pussalas pievienošanos Krievijai. Referendums par šo jautājumu notiks 16. martā. Kijeva referendumu uzskata par nelikumīgu.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins noliedz, ka krievu spēki piedalītos objektu aplenkšanā Krimā - tās esot "iedzīvotāju pašaizsardzības vienības", bet Krievija vēlas tikai aizsargāt iedzīvotājus. 

1. martā  Krievijas parlaments atļāva karaspēka izmantošanu Ukrainā, lai aizsargātu savus "tautiešus". Ukrainas armijā izsludināta pilna kaujas gatavība.

NATO, kā arī virkne Rietumvalstu izteikušas brīdinājumus Krievijai tūlītēji pārtraukt agresiju Krimā, kā arī uzstājušas uz Ukrainas nedalāmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!