Foto: AFP/Scanpix
Amerikāņu senators Džons Makeins revolūciju Lībijā nosaucis par piemēru un iedvesmas avotu cilvēkiem Sīrijā, Irānā, Ķīnā un Krievijā, ziņo AFP. Šādu paziņojumu senators izteicis, uzstājoties Tripolē, kur devies kopā ar vēl trijiem senatoriem – republikāņiem.

"Mēs esam pārliecināti, ka Lībijas tauta šodien iedvesmo cilvēkus Teherānā, Damaskā un pat Pekinā, un Maskavā. Viņi iedvesmo un vēl iedvesmos visu pasauli," viņš paziņoja.

Makeinam šī ir jau otrā vizīte Lībijā gada laikā. Aprīlī viņš bija aizbraucis uz Bengazī, kur toreiz bāzējās Lībijas dumpinieki. Vizītes laikā Makeins izteica atbalstu Muamara Kadafi pretiniekiem un piedāvāja ASV atzīt Nacionālo dumpinieku pārejas padomi (tas tika izdarīts 2011.gada jūlijā).

Kā ziņo "Associated Press", Makeina un senatoru Marka Kirka, Lindsijas Gremas un Marko Rubio vizītes laikā notika tikšanās ar Lībijas dumpinieku politisko līderi Mustafu Abdelu Džalilu un citiem Lībijas jaunās varas pārstāvjiem.

Iepriekš vizītēs uz Lībiju devušies Lielbritānijas, Francijas un Turcijas valdību vadītāji. Starptautiskā sabiedrībā pārsvarā ir atzinusi Lībijas dumpinieku valdību. Septembra vidū Nacionālā dumpinieku pārejas padome saņēma tiesības pārstāvēt valsti ANO.

Kā ziņots, Makeins bija pašreizējā ASV prezidenta - demokrātu partijas pārstāvja Baraka Obamas sāncensis 2008. gada vēlešanās.

Izšķirošajā kārtā par Obamu balsoja 52,9% jeb 65,4 miljoni amerikāņu, kamēr par viņa konkurentu, republikāni Makeinu - 45,7% jeb 59,9 miljoni ASV pilsoņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!