Foto: Reuters/Scanpix
Polijas ārlietu ministra Radoslava Sikorska nesmalkjūtīgo izteikumu skandālā reti kurš pievērsis uzmanību tam, ka sarunu noklausīšanos un nopludināšanu, visdrīzāk, veicis Krievijas izlūkdienests, raksta britu izdevumu "Financial Times" un "The Economist" komentētāji.

Polijas ministru nopludinātās sarunas ir apkaunojošas gan pašam Sikorskim, gan visai valdībai, taču, domājams, tieši tāds ir arī sarunu nopludināšanas mērķis, raksta FT.

"Skandāla karstumā reti kurš cilvēks uzdod jautājumu, kam būtu resursi un iespējas vairāk nekā gada garumā uzstādīt noklausīšanās ierīces vairākos Varšavas restorānos un motivācija izplatīt šos ierakstus. Acīmredzamā atbilde būtu - Krievijas izlūkdienests," norāda avīzes komentētājs.

Skandāls līdzinās gada sākumā publiskotajiem ASV valsts sekretāra vietnieces Eiropas jautājumos Viktorijas Ņūlendas neglaimojošiem izteikumiem par Eiropas Savienību (ES).

"Gan Ņūlenda, gan Sikorskis krieviem ir kārdinoši mērķi, jo ir pazīstami ar aicinājumiem pēc stingras Rietumu atbildes uz Krievijas darbībām Ukrainā. Arī sarunas nopludināšanas laiks ir izdevīgs krieviem. Šonedēļ ES rīko samitu, kurā varētu izraudzīties nākamo ES augsto komisāru ārlietās. Sikorskis bieži minēts kā pretendents uz šo amatu. Bet tagad viņa izredzes ir mazinājušās," raksta FT.

Arī britu žurnāla "Economist" komentētājs Edvards Lūkass norāda, ka galvenā uzmanība šajā skandālā būtu jāpievērš tam, kas šīs sarunas noklausījās un nopludināja.

"Viņi nejautā īstos jautājumus: kam bija resursi un motivācija prasmīgi uzstādīt noklausīšanās ierīces vairākos restorānos un kā interesēs tagad ir nopludināt šo sarunu ierakstus?" raksta Lūkass.

"Kremlim noteikti būtu izdevīgi, ja Sikorskis vairs nebūtu kandidāts uz augstu amatu Eiropas Savienībā. Un Krievijai arī būtu ērti, ja Polija būtu nodarbināta ar politisku krīzi un tai būtu vājāka valdība ar nepārliecinošāku darbošanos ārpolitikā," norāda komentētājs.

Jau ziņots, ka Polijā turpina plašumā vērsties noklausīšanās skandāls, kas satricinājis Donalda Tuska vadīto centriski labējo valdību.

Pirmdien atklātībā nonākuši jauni slepeni noklausītu ministru sarunu transkripti, saskaņā ar kuriem ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis it kā esot izteicies, ka Polijas alianse ar ASV esot "bezjēdzīga", vēsta Polijas Radio.

Kā pirmdien vēstīja žurnāls "Wprost", slepeni ierakstītā sarunā ar bijušo finanšu ministru Jaceku Rostovski Sikorskis esot izteicies, ka "poļu-amerikāņu alianse ir bezjēdzīga, pat kaitīga, jo dod poļiem viltus drošības sajūtu".

"Pilnīgs stulbums. Mēs iesaistīsimies konfliktā ar Vāciju, ar Krieviju un uzskatīsim, ka viss ir kārtībā, jo esam atsūkājuši amerikāņiem," piebildis ārlietu ministrs.

Citā sarunā Sikorskis kritizē Lielbritānijas premjerministra Deivida Kemerona diplomātiju Eiropā.

Citviet kaut kad šī gada pavasarī izdarītajos ierakstos Sikorskis šķietami saka, ka poļi cieš no "nēģeru" mentalitātes.

"Polijas problēma ir tā, ka mums piemīt ļoti tukšs pašlepnums un zems pašnovērtējums," izteicies Sikorskis, kurš ieņem arī valdošās liberālās Pilsoniskās platformas (PO) līdera vietnieka amatu un kuru Varšava gatavojas piedāvāt kā nākamo Eiropas Savienības (ES) augstāko pārstāvi ārlietās.

Kā ziņots, skandāls uzliesmoja jau nedēļu iepriekš, kad "Wprost" publiskoja sarunu ierakstus starp centrālās bankas vadītāju Mareku Belku un iekšlietu ministru Bartlomeju Senkeviču, kas it kā liecināja, ka Tuska valdība ar banku, iespējams, noslēgusi vienošanos par toreizējā finanšu ministra Rostovska padzīšanu no kabineta.

Opozīcija jau pēc pirmo ierakstu publiskošanas pieprasījusi pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu, taču Tusks joprojām noraida valdības iespējamo demisiju.

"Polijas valdībai noteikumus neizvirzīs cilvēki, kas nelikumīgi uzstāda mikrofonus (..), neatkarīgi no tā vai tas darīts ļaunprātīgi, aiz naivitātes, alkatības vai politisko interešu vārdā," pirmdien paziņoja premjers.

Tusks arī uzsvēra, ka viņš negrasās atbrīvot no amata Sikorski, kura "vienīgais noziegums ir nepiedienīgi izteikumi konfidenciālās sarunās".

Tikmēr ASV vēstnieks Polijā Stīvens Mals uz jauno ierakstu publiskošanu reaģējis mierīgi, norādot, ka viņš nekomentēs "privātu sarunu iespējamo saturu".

"Kas attiecas uz mūsu aliansi, domāju, ka tā ir stipra," piebildis vēstnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!