Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptē simtiem nemiernieku piektdien bloķējuši ieejas valdības ēkai, lai neļautu tajā ieiet jaunajam valsts premjerministram Kamalam al Ganzuri, vēsta ārvalstu mediji.

Piektdien valdošā Augstākā bruņoto spēku padome uzticēja Ēģiptes Ministru prezidenta amatu Ganzuri, kurš šajā amatā nomainīs demisionējušo Esamu Šarafu. Protestētāji iebilst pret Ganzuri premjera amatā, jo uzskatot viņu par bijušā prezidenta "Hosnī Mubaraka režīma cilvēku".

78 gadus vecais politiķis ieņēma plānošanas ministra amata posteni deviņdesmitajos gados, bet pēc tam no 1996.līdz 1999.gadam vadīja Ēģiptes valdību. Tad Ganzuri baudījis sabiedrības uzticību, taču tagad daudzi viņu uzskata par pārāk vecu, lai vadītu Ministru kabinetu.

Demonstranti Kairas Tahrira laukumā prasa militāro spēku rokās varu esošo valstī nodot civilai pārvaldei.

Jau vēstīts, ka Ēģiptes galvaspilsētā Kairā un citās lielajās pilsētās notiekošajos nemieros, kas sākās 18. novembrī, nogalināti vismaz 35 cilvēki. Nedēļas sākumā pēc valstī notiekošajām masu protesta akcijām izlēma atkāpties Šarafa valdība.

Pret valstī valdošo militāro padomi vērstie protesti izraisījuši lielāko politisko krīzi Ēģiptē, kopš februārī tautas protestu dēļ atkāpās prezidents Hosnī Mubaraks un varu no viņa pārņēma šī padome.

Tagad draud izjaukt 28.novembrī plānotās parlamenta vēlēšanas, kas būtu pirmās vēlēšanas pēc Mubaraka demisijas.

Protestētāji iebilst pret militārās padomes izstrādātu konstitūcijas projektu, kas ļautu armijai paturēt pārāk daudz varas pēc jaunas civilas valdības ievēlēšanas. Viņi arī ir nobažījušies, ka šīs vēlēšanas ļautu atgriezties pie varas Mubaraka pārstāvētās un tagad slēgtās Nacionāldemokrātiskās partijas biedriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!