Foto: Reuters/Scanpix

Sīrija pirmdien noraidīja Ēģiptes prezidenta Mohameda Mursi paziņojumu, ka nemieri Sīrijā ir sacelšanās pret "despotisku režīmu" un Arābu pavasara turpināšanās, sakot, ka vienīgā atšķirība starp Mursi un gāzto Ēģiptes prezidentu Hosnī Mubaraku ir tā, ka jaunajam Ēģiptes prezidentam ir islāmistiem raksturīgā bārda.

Atbildot uz Mursi Nepievienojušos valstu kustības samitā Irānas galvaspilsētā Teherānā pagājušajā nedēļā paziņoto, Sīrijas informācijas lietu ministrs Omrans al Zoabi norādīja, ka Ēģiptes līderis ir līdzdalībnieks nemieros, kas pārņēmuši viņa valsti.

"Viņš ir tikpat atbildīgs par asinsizliešanu Sīrijā kā katarieši, saūda arābieši un turki," norādīja Zoabi.

"Vienīgā atšķirība starp viņu un Mubaraku ir tā, ka viņam ir bārda," piebilda Sīrijas informācijas lietu ministrs.

Sīrijas valdība lepojas, ka valstī var nodrošināt sekulārismu. "Musulmaņu brālība", no kuras Mursi šogad tika ievēlēts Ēģiptes amatā tika ievēlēts, Sīrijā ir aizliegta jau ilgus gadus, tomēr tā ir kļuvusi par vienu no ietekmīgākajām frakcijām opozīcijas izveidotajā organizācijā "Sīrijas Nacionālā padome".

"Revolūcija Ēģiptē bija Arābu pavasara stūrakmens, kas sākās dažas dienas pēc Tunisijas [revolūcijas] un tad turpinājās Lībijā un Jemenā, un tagad Sīrijā notiek revolūcija pret despotisku režīmu," Mursi ceturtdien teica citiem valstu vadītājiem, kas pulcējušies Teherānā. Viņu vidū arī Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hameneji un prezidents Mahmuds Ahmadinedžads, kuru valsts ir Sīrijas valdošā režīma sabiedrotā.

"Solidaritāte ar sīriešiem viņu cīņā pret despotisko, likumīgo varu zaudējušo režīmu ir mūsu ētisks pienākums, kā arī politiska un stratēģiska nepieciešamība," norādīja Mursi.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas izvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Saskaņā ar "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" datiem šajos nemieros gājuši bojā 26 283 cilvēki, no kuriem 18 695 bija civiliedzīvotāji, 1079 armijas dezertieri un 6509 armijas karavīri.

Organizācijas dati liecina, ka augustā reģistrēts lielākais nemieru upuru skaits Sīrijā kopš to sākuma – 5440.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!