Foto: AFP/Scanpix

Sīrijā pārejas procesa nebūs, kamēr pie varas būs prezidents Bašars al Asads, opozīcijas izveidotā Sīrijas Nacionālā padome paziņoja otrdien, dienu pirms tās vadītājs dodas vizītē uz Krieviju,  kas neatbalsta Asada atkāpšanos kā priekšnoteikumu pārejas laika valdības izveidei.

"Mūsu galvenais mērķis ir turpināt revolūcijas ceļu un izpildīt Sīrijas iedzīvotāju prasības," uzsvērts padomes izplatītajā paziņojumā, norādot, ka organizācijas prioritāte ir "strādāt, lai panāktu Asada režīma un visu tā simbolu krišanu".

Sīrijas Nacionālā padome paziņojumu izplatīja dienu pirms tās jaunā līdera Abdelbasita Saidas vizītes Maskavā, kur viņš ieradīsies pēc Krievijas Ārlietu ministrijas ielūguma.

Kā norādīts padomes paziņojumā, Asada režīma krišana ir priekšnosacījums "jebkādām sarunām par varas nodošanas organizēšanu un pārejas posma sākumu".

Saida, kas asi kritizējis Maskavas politiku Sīrijas jautājumā, Krieviju apmeklēs divas dienas pēc tam, kad tur ieradās arī Sīrijas opozīcijas organizācijas "Sīrijas Demokrātiskā tribīne" delegācija, un tās vadītājs Mišels Kilo.

Krievija, kas ir tuva Sīrijas valdošā režīma sabiedrotā, vairākkārt ir atteikusies atbalstīt jebkādas starptautiskās rezolūcijas attiecībā uz Sīriju, kurās pausts aicinājums par militāru iejaukšanos, lai atrisinātu 16 mēnešus ilgo krīzi.

Sīrijas Nacionālā padome uzsvēra, ka turpinās aicināt starptautisko sabiedrību izmantot Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) statūtu septītajā pantā noteiktās sankcijas, kas paredz ekonomisku un militāru sankciju izmantošanu, ja tiek radīti draudi mieram, tiek pārkāpts miers vai veikti agresijas akti.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Atbilstoši "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 17 100 cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji. Asada režīms par nemieru organizēšanu vaino "ārvalstu teroristus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!