Foto: PantherMedia/Scanpix
Uz kāda Krievijas servera izvietota interneta mājas lapa, kas dod lietotājiem iespēju reālā laika režīmā sekot tūkstošiem tīkla kameru visā pasaulē, radījusi pamatīgu trauksmi kiberdrošības speciālistu vidū.

Kameras, kurām piekļuvi dod mājas lapa, ir pieslēgtas videonovērošanas sistēmām, tostarp privātmājās. Ar šīs mājas lapas palīdzību ir iespējams pat novērot guļošus jaundzimušos, kuru istabās gādīgie vecāki uzstādījuši novērošanas kameras, kas ļauj viņiem nepalaist garām to brīdi, kad viņu bērnam būs nepieciešama uzmanība.

Kopumā mājas lapā izvietotas saites uz tīmekļa kamerām, kas strādā vairāk nekā 100 valstu teritorijās. Kā vēsta raidsabiedrība BBC, tā izvēlējusies paturēt mājas lapas nosaukumu slepenībā un to nepubliskot.

Pēc analītisko servisu ziņām, kuri nodarbojas ar to, ka apkopo informāciju par interneta mājas lapām, serveris, uz kura izvietota konkrētā mājas lapa, atrodas Krievijas Federācijas teritorijā. Tas dod iespēju ekspertiem runāt par to, ka šo mājas lapu izveidojuši Krievijas hakeri.

Mājas lapas administratori gan apgalvo, ka viņu darbību nevar raksturot kā hakeru darbību, jo viņi neuzlauž tīmekļa kameras, bet tikai izmanto standarta paroles, ko pēc noklusējuma izmanto kameru ražotāji, lai tām piekļūtu.

Katra ierīce, ko iespējams pieslēgt tīmeklim, ir iepriekš noteikta parole, piemēram, 0000000 vai 8888888, ko ražotāji iesaka nomainīt uz sarežģītāku jau pirmajā ierīces izmantošanas reizē. Daudzi lietotāji gan šim ieteikumam neseko un paroli nemaina, šādi savu sistēmu pakļaujot ārējas iejaukšanās draudiem.

„Šomēnes atkal demonstrēta vāju paroļu izmantošanas bīstamība," paziņojis Lielbritānijas tehnoloģiju eksperts Saimons Raiss, komentējot mājas lapas palaišanu, kas dod iespēju cilvēkiem vērot tiešraides no daudzām kamerām visā pasaulē.

Britu likumsargi vienpersoniski nevar pieņemt nekādas sankcijas attiecībā uz mājas lapu. Viņi norāda, ka vērsīsies pie Krievijas varasiestādēm, jo mājas lapas darbība ir pretrunā ar Lielbritānijas likumiem.

Mājas lapā, par kuru ir runa, tiek piedāvātas saites uz kamerām, kas pārraida no to ražotājvalstīm. Visbiežāk pieminētais kameru ražotājs ir Ķīnā bāzētā kompānija „Foscam", kam seko „Lynksys" un „ Panasonic".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!