Foto: Reuters/Scanpix
Spridzinātāja pašnāvnieka sarīkotā uzbrukumā drošības jautājumiem veltītai sanāksmei Sīrijas galvaspilsētā Damaskā trešdien nogalināti Sīrijas aizsardzības ministrs ģenerālis Daūds Radžha un viņa vietnieks, kā arī ievainoti iekšlietu ministrs un vairākas citas amatpersonas, ziņoja Sīrijas valsts televīzija.

Sprādziens notika valsts drošības institūciju mītnē Damaskas centra rajonā Ravdā.

Par sprādzienu uzņēmusies atbildību "Brīvā Sīrijas armija", kas apvieno kaujiniekus, kuri cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Tās paziņojumā teikts, ka noticis veiksmīgs uzbrukums amatpersonām, kuras ir atbildīgas par "barbariskajiem slaktiņiem".

Pēc amatpersonu neoficiāli teiktā, uzbrucējs bijis kāda sanāksmes dalībnieka miesassargs. Ir divas versijas par notikušo - vai nu miesassargs detonējis spridzekļu jostu vai arī viņš pie sienas telpā novietojis portfeli ar bumbu, kuru uzspridzinājis ar tālvadības pults palīdzību.

Nogalināti Radžha un aizsardzības ministra vietnieks un bijušais militārā izlūkdienesta vadītājs Asefs Šaukats, kurš bija prezidenta Bašara al Asada māsasvīrs. Nogalināts arī Sīrijas viceprezidenta palīgs ministra rangā, bijušais aizsardzības ministrs ģenerālis Hasans Turkmani, kurš koordinēja nemieru apspiešanu.

Ievainoto vidū ir iekšlietu ministrs Mohammeds al Šaars. Vairāki plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka arī viņš esot nogalināts, taču šīs ziņas nav apstiprinātas.

Trešdienas pēcpusdienā Asads parakstīja dekrētu, ar kuru aizsardzības ministra amatā iecēla ģenerāli Fahdu al Faradžu, kurš līdz šim bija bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks.

1947.gadā dzimušais Radžha, kurš bija kristietis, bija aizsardzības ministrs kopš pagājušā gada augusta. Pirms tam viņš bija bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!