Foto: EPA/LETA
Trešdien Maskavā pie Kijevas stacijas sapulcējušies vairāk nekā tūkstotis cilvēku - ultranacionālistu un bruņotu iebraucēju grupas. Lai novērstu starpetniskās sadursmes, milicija aizturējusi jau 700 cilvēkus, vēsta Krievijas masu mediji.

Pie viņiem atrasti naži un traumatiskie ieroči.

Starp dažiem slāvu izskata un diviem kaukāziešu izcelsmes vīriešiem pie Kijevas stacijas izcēlās kautiņš, taču to ātri vien apturēja milicija, aizturot visus dalībniekus.

Maskavā trešdien pastiprināti drošības pasākumi. Tiek pārbaudīti dokumenti, dežurē bruņotas specvienības. Kamēr aizturēšanas Maskavas ielās turpinās, specdienesti internetā izseko nacionālistisko saukļu izplatītājus. Desmitiem cilvēku aizturēti arī Pēterburgā un Samarā.

Milicija ar skaļruņiem pieprasa sapulcējušos pamest Kijevas stacijas laukumu. Izkāpšanai tika slēgta Kijevas metro stacija, bet pulksten 18 priekšlaicīgi slēgts blakus esošais tirdzniecības centrs.

Nopietnu incidentu pagaidām nav bijis, un kārtībsargi apgalvo, ka situācija tiekot kontrolēta.

Tikmēr mediji ziņo par kautiņiem dažādās galvaspilsētas daļās.

Mediķi ziņo, ka pagaidām palīdzība sniegta tikai vienam cietušajam. Vairāk neviens no konfliktā iesaistītajiem pēc palīdzības nav vērsies.

Kā vēstīts, Kustība pret nelegālo imigrāciju (DPNI) aicinājusi visus etnisko krievu vīriešus Maskavā apbruņoties un trešdien ierasties iespējamajā masu grautiņu vietā, vienlaikus brīdinot sievietes un bērnus neiziet no mājām.

Krievijas interneta telpā parādījušās runas, ka kautiņš starp ultranacionālistiem un bruņotiem iebraucēju grupējumiem no Ziemeļkaukāza paredzēts trešdien Maskavā pie Kijevas stacijas ap plkst.18 (plkst.17 pēc Latvijas laika).

Kādā paziņojumā, kas publicēts iecienītajā sociālajā tīklā "LiveJournal", visi vīrieši no Krievijas dienvidiem, kā arī trim bijušajām Padomju Savienības Kaukāza republikām bruņoti aicināti ierasties pie vilciena stacijas.

Kā ziņots, sestdien Manēžas laukumā demonstrācija, kas sākotnēji bija iecerēta kā protests pret to, kā milicija veic futbola komandas "Spartak" fana nošaušanas izmeklēšanu, drīz vien pārauga nekārtībās, kad jaunieši, tērpušies melnās jakās un pār galvām pārvilkuši kapuces, sāka izsaukt rasistiskus saukļus, bet miličus apmētāt ar ledus gabaliem un pudelēm.

13 cilvēki ar incidentā gūtiem ievainojumiem nonāca slimnīcā. Nekārtības atklāja ciešās saites, kas pastāv Krievijas ekstrēmistu un futbola fanu starpā.

"Spartak" fans Jegors Sviridovs tika nošauts 4.decembrī, kad viņam bija radušās domstarpības ar kādu ieceļotāju no Ziemeļkaukāza. Milicija atbrīvojusi četrus no pieciem aizdomās turētajiem tikai dažas stundas pēc aresta. Piektais aizturētais atzinies nozieguma pastrādāšanā, tomēr norādījis, ka šāvis aizsargājoties.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs pirmdien paziņoja, ka nekārtību rīkotāji tiks saukti pie atbildības. Viņš arī brīdināja, ka šādi incidenti apdraud "valsts stabilitāti".

Jau ziņots, ka Krievijas varasiestādes pirmdien Maskavā slēdza Sarkano laukumu un Manēžas laukumu bažās par jaunām nekārtībām, kuras varētu sarīkot futbola fani un galēji labējo organizāciju aktīvisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!