Foto: F64
Piektdien tiks īstenoti pirmie aviācijas triecieni Lībijas līdera Muamara Kadafi spēku kontrolētajiem objektiem, ko pieļauj ANO Drošības padomes rezolūcija. Tas varētu notikt jau "tuvāko stundu laikā", informē aģentūra "Reuters".

Par plānoto operāciju žurnālistiem pastāstījis Francijas valdības pārstāvis Fransuā Baruēns. Viņš skaidro, ka operācijas mērķis ir - "aizsargāt Lībijas tautu un ļaut tai cīnīties par brīvību, kas nozīmē Kadafi režīma gāšanu".

Koalīcijā, kas īstenos militārās operācijas Lībijā ietilpst ASV, Francija, Lielbritānija un vairākas arābu valstis. Par līdzdalību paziņojusi Norvēģija un drīzumā par to lems arī Dānijas valdība.

Itālija paziņojusi, ka aviācijas operāciju nodrošināšanai tiks izmantota tās aviobāze Sicīlijā, kas ir viens no Lībijai tuvākajiem sabiedroto atbalsta punktiem.

Kā ziņots, ANO Drošības padome ceturtdien atbalstīja rezolūciju, kas paredz Lībijas aviācijas militāro lidojumu aizliegumu virs Lībijas. Tās aviācijai aizliegts arī šķērsot ANO dalībvalstu gaisa telpu.

Tiek pieprasīta tūlītēja uguns pārtraukšanu no Kadafi uzticīgo spēku puses un visu nepieciešamo pasākumu veikšanu, lai nepieļautu vardarbību pret civiliedzīvotājiem. Turklāt no "visiem nepieciešamajiem pasākumiem" ir izslēgta tieša militāra intervence.

Lībijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis iepriekš brīdināja, ka gadījumā, ja ANO rezolūcija tiks pieņemta, Lībija veiks prettriecienus, kas būs vērsti pret militāro un civilo transportu Vidusjūras reģionā.

Lībijā kopš 15. februāra notiek sacelšanās pret vairāk nekā 40 gadus valdījušā Kadafi režīmu. Šobrīd viņam uzticīgie spēki jau apdraud opozicionāru galveno atbalstu punktu - Bengazī pilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!