Foto: Reuters/Scanpix
Trešdien Grieķijā sākās divu dienu vispārējais streiks, bet jau pirmajā dienā streiks pārvērtās masu nekārtībās, vēsta ārzemju masu mediji.

Streika pirmajā dienā Atēnās pulcējās vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet arodbiedrības norāda, kas šis skaitlis sasniedzis pusmiljonu. Desmitiem tūkstoši streikotāji izgāja ielās arī Salonikos, Patrā, Iraklionā un citās pilsētās. Tā ir lielākā protesta akcija Grieķijā pēdējo gadu laikā.

Tomēr mierīgos protestus pārtrauca vairāki simti anarhistu, kuri vairāku stundu garumā demolēja Atēnu centru. Līdzīgi kā citās protesta akcijās, arī šoreiz nekārtības sākās līdz ar oficiālo pasākumu beigām.

Nemieru centrs kā ierasts bija parlamenta ēka. Šoreiz nekārtību rīkotāji pat uzkāpa pa lielajām trepēm, kas ir pirms parlamenta ēkas, tomēr policijas darbiniekiem ar asaru gāzu un ūdensmetēju palīdzību izdevās atvairīt uzbrukumus. Vēlāk nekārtības sākās arī pie Finanšu ministrijas, kurā izsisti vairāki logi.

Pēc apmēram trīs stundu nekārtībām mieru ar spēku ieviesa policija, kas dažu minūšu laikā "iztīrīja" pie parlamenta esošo laukumu no demonstrantiem.

Pagaidām netiek ziņots, vai nekārtībās ir cietušie.

Kā ziņots, Grieķijā norit divu dienu vispārējais streiks, kurā piedalās gan valsts darbinieki, gan privātā sektorā strādājošie. Viņi iestājas pret jauniem valdības taupības pasākumiem.

Parlamentam ceturtdien 20. oktobrī jāpieņem likumprojekts par budžeta izdevumu samazināšanas pasākumiem, kuri jāīsteno, lai novērstu valsts bankrotu. Tajā skaitā paredzēts algu un sociālo pabalstu samazinājums, nodokļu celšana un aptuveni 30 000 valsts sektorā strādājošo atlaišana.

Streikā piedalās civildienesta ierēdņi, tajā skaitā gaisa satiksmes kontrolieri, nodokļu inspektori, ārsti, skolotāji, jūrnieki, taksisti, tirgotāji, degvielas uzpildes staciju operatori un citu profesiju pārstāvji.

Jau vēstīts, ka Grieķijai regulāri notiek streiki, kas ievērojami apgrūtina valsts recesijā ieslīgušās ekonomikas atveseļošanu. Grieķijas parādu krīze izraisījusi bažas par visas eirozonas stabilitāti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!