Foto: DELFI
Ceturtdien Tallinā sācies transporta darbinieku arodbiedrības rīkotais streiks, lai atbalstītu streikojošos skolotājus un protestētu pret plānotajām izmaiņām darba likumā, vēsta portāls “Delfi.ee”.

Ceturtdienas rītā pilsētā nekursēja trolejbusi. No 271 autobusa, kuriem bija jākursē pilsētā, maršrutā bija izbraukuši 28. Pilsētā kursē aptuveni 25 procenti no normālā tramvaju daudzuma.

Sabiedriskā transporta vadītāji, saskaņā ar iepriekš vēstīto, streiko no ceturtdienas agra rīta un turpinās protestu līdz piektdienas diviem naktī.

Jau vēstīts, ka Igauniju šonedēļ pārņēmis streiku vilnis – trešdien darbu pārtraukuši skolotāji, kuri pieprasa algas palielinājumu, un viņus atbalsta arī citas arodbiedrības.

Skolotāju streikā no trešdienas līdz piektdienai dalību pieteikuši 15 tūkstoši izglītības darbinieku, pieprasot palielināt algas par 20 procentiem.

Atbalstot skolotājus, kā arī protestējot pret plānotajām izmaiņām darba likumā, streikā piedalās arī dzelzceļnieku, transporta darbinieku un enerģētiķu arodbiedrības. Plānotās izmaiņas darba likumā paredz tiesības darba devējiem vienpusēji lauzt kolektīvos darba līgumus, kas pēc arodbiedrību domām apdraud darbinieku algas, atvaļinājumus un sociālas garantijas.

Pirmdien piecas stundas jau streikoja Narvas autobusu vadītāji. Rakveres autobusu vadītāji streikoja pusstundu. Otrdien stundu streikoja autobusu vadītāji Sāremā. Trešdien stundu streikoja Tartu ātrās palīdzības darbinieki, vēlāk tiem pievienojās arī pilsētas autobusu vadītāji.

Saskaņā ar “Delfi.ee” rīcībā esošajām ziņām, streikam ir gatavi pievienoties arī aviokompānijas “Estonian Air” darbinieki. Pilotu asociācija atbalstot Centrālās arodbiedrību apvienības prasības, bet nolēma neiesaistīties streika pirmajā vilnī, lai neradītu zaudējumus “Estonian Air”.

Igaunijas dzelzceļš paziņojis, ka streiks vilcienu satiksmi neietekmēs, lai gan apmēram puse dzelzceļa darbinieku ir arodbiedrības locekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!