Foto: Reuters/Scanpix
Tūkstošiem palestīniešu bēgļu ir bijuši spiesti pamest nometnes Sīrijas ostas pilsētā Latakijā, kuru apšauda valdības karaspēks, otrdien informē raidsabiedrība BBC.

ANO Palīdzības un darba aģentūras (UNRWA) pārstāvis Kristofers Gannes norādījis, ka nometni pametuši līdz 10 000 cilvēku. UNRWA pieprasījusi Damaskai nekavējoši nodrošināt aģentūras darbiniekiem piekļuvi Latakijai.

"Mums nav ne jausmas, kurp dosies šie cilvēki, mums nav ne jausmas, cik daudzi no viņiem ir ievainoti, vai miruši. Tur ir daudz sirmgalvju, sieviešu un bērnu," sacījis Gannes.

Otrdien, pēc ANO pārstāvju ziņām, gājuši bojā vismaz četri cilvēki. Kopumā, kopš valdības spēku uzbrukuma sākuma svētdien, nogalināti vairāk nekā 30 cilvēki.

Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu brīdinājis, Sīriju, ka militārās operācijas pret protestētājiem jāpārtrauc "nekavējoties un bez nosacījumiem".

Ankara, kādreizējā tuva Damaskas sabiedrotā, ir arvien vairāk neapmierināta ar Sīrijas rīcību, apspiežot nemierus.

Vašingtonā, Baltā nama preses sekretārs Džons Kernijs paziņojis, ka Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam ir "jāpārtrauc sistemātiska vardarbība, masveida aresti un tīšas savu tautiešu slepkavības".

Sīrijas armijas pārstāvji pirmdien par "pilnīgi nepamatotām" nodēvēja, ziņas, ka Latakiju turpina apšaudīt Jūras spēku kuģi.

Viņi norāda, ka pilsētā notiek cīņa ar "bruņotām bandām".

Tikmēr pilsētas iedzīvotāji  stāsta, ka pilsētā arvien dzirdami šavieni. Kāds Latakijas Ramelas rajona iedzīvotājs aģentūrai "Associated Press" pavēstījis, ka "uz mums šauj gan no sauszemes, gan jūras. Uguns ir intensīva, mums bail pamest mājas. Var redzēt kā kareivji pārmeklē mājas," stāsta iedzīvotājs.

Kā ziņots, pirmdienas rītā Latakijas nomales, līdzīgi kā svētdienā, tika pakļautas intensīvai apšaudei, ko veica Sīrijas Jūras spēku kuģi. Tie nostājušies gandrīz blakus piekrastes kvartāliem. Patlaban Latakijā tiek ievesti bruņu tehnikas formējumi. Tanki un bruņumašīnas bloķējot pilsētas galvenās ielas un laukumus, lai nepieļautu lielu cilvēku masu pulcēšanos.

Sīrijas oficiālā aģentūra SANA informē, ka "teroristisko grupējumu likvidācijas laikā" Latakijā nogalināti divi policisti un vairāk nekā 40 karavīru guvuši šautas brūces.

Valdības pārstāvji apgalvo, ka Jūras spēku kuģi nešaujot uz pilsētu. Tie esot novietoti pie krasta, lai "novērstu teroristisko grupējumu locekļu bēgšanas mēģinājumus pa jūru".

Kā ziņots, Latakijas piepilsētā ienākušas vienības, kuras opozīcijas dēvē par "[prezidenta Bašara] Asada rīkļurāvējiem". Tās veidotas no bijušajiem kontrabandistiem, kas pilda slepenpolicijas lomu un ir pazīstami ar īpašu nežēlību. No Latakijas piepilsētām cilvēki masveidā dodas prom.

Jau ziņots, ka smago armijas tehniku 31. jūlijā ieveda arī Hamā, lai apspiestu masu protesta demonstrācijas. To dalībnieki pieprasīja prezidenta Bašara al Asaada atkāpšanos. Apšaudēs tika nogalināti vairāk nekā 200 cilvēku.

Sīrijā kopš marta notiek protesti, kuru dalībnieki pieprasa lielāku demokrātiju. Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms vaino nekārtībās "bruņotas teroristu bandas", kuras atbalstot islāmisti un ārvalstu aģitatori.

Pēc starptautiskās nevalstiskās organizācijas "Avaaz" ("Balss") datiem, Sīrijas varas iestādes, vēršoties pret protestiem, ir nogalinājušas vairāk nekā 1600 cilvēkus un aizturējušas 26 000, no kuriem vairāk nekā 12 000 vēl atrodas apcietinājumā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!