Foto: EPA/LETA
Nemieru plosītās Tunisijas premjerministrs Mohammeds Ganuši piektdienas vakarā televīzijas uzrunā tautai paziņoja, ka prezidents Zinelabidins ben Ali ir atstājis valsti, un ka viņš uzņemas prezidenta pienākumu pildīšanu.

Lai gan ben Ali televīzijas runā ceturtdienas vakarā paziņoja, ka nekandidēs uz jaunu amata termiņu 2014.gadā paredzētajās prezidenta vēlēšanās, piektdien viņa demisiju pieprasīja opozīcijas partijas un tūkstošiem demonstrantu galvaspilsētā Tunisā.

Prezidents ar savu runu ceturtdienas vakarā mēģināja mazināt saspīlējumu pēc aptuveni mēnesi ilgiem vardarbīgiem protestiem pret bezdarbu un augstām cenām, kuru gaitā drošības spēku sadursmēs ar demonstrantiem nogalināti vismaz 23 cilvēki, bet saskaņā ar cilvēktiesību aktīvistu teikto - pat 66 cilvēki.

Prezidents savā runā arī paziņoja, ka pavēlējis drošības spēkiem vairs nešaut uz demonstrantiem, ja tas nav nepieciešams pašaizsardzībai.

Ben Ali solīja pazemināt cenas pienam, maizei, cukuram un citām precēm, ieviest "pilnīgu brīvību" pieejā informācijai un internetam, un īstenot demokrātiskas reformas. Viņš arī atzina, ka ir kļūdījies, analizējot valsts sociālās problēmas.

74 gadus vecais ben Ali bija prezidenta amatā kopš 1987.gada.

Vardarbīgie protesti, kas bija sākušies Sidibuzidas provincē valsts rietumos, otrdien sasniedza valsts galvaspilsētu Tunisu, bet ceturtdien izplatījās arī uz Vidusjūras piekrastes kūrortpilsētu Hammametu.

ASV un vairākas Eiropas valstis, tostarp Lielbritānija, Nīderlande un Portugāle, brīdināja savus pilsoņus atturēties no braucieniem uz Tunisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!